Przejdź do głównej zawartości

Zalety i zasady zdrowego odżywiania

Zalety i zasady
Trzeba słuchać swojego ciała. Nasze ciało reaguje na troskę, którą mu okazujesz.
Proces jedzenia jest prawdopodobnie najbardziej intymną interakcją z naszym światem – to co jemy, staje się częścią naszego organizmu. Lecz inne czynniki takie jak aktywność fizyczna, zdrowie emocjonalne i psychiczne oraz dobry stan środowiska, są równie istotne.
Organizm nasz czerpie korzyści ze związków chemicznych obecnych w żywności, gdy dostarczane są razem: odrzuca jedne i przyswaja drugie, tak jak uznaje za słuszne. Trudno bardziej to zaakcentować – to podstawa rozumienia, czym jest dobre odżywianie.
Zacznij o siebie dbać, zanim zachorujesz, a wtedy zawsze będziesz zdrowy.
Korzyści płynące ze zdrowego stylu życia są ogromne. Dzięki niemu można:
  • żyć dłużej,
  • czuć się i wyglądać młodziej,
  • mieć więcej energii,
  • stracić na wadze,
  • obniżyć stężenie cholesterolu,
  • zapobiec chorobie serca,
  • obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów,
  • zachować wzrok na stare lata,
  • zapobiec cukrzycy,
  • znacznie zmniejszyć potrzebę stosowania leków,
  • zachować mocne kości,
  • zapobiec kamieniom nerkowym,
  • złagodzić zatwardzenie,
  • obniżyć ciśnienie krwi,
  • pokonać artretyzm,
  • i wiele więcej….
Nie starajcie się doszukiwać przyczyn braku zdrowia, niepowodzeń w kimkolwiek. Wszystko w pierwszej kolejności jest zawarte w nas samych i zależy od naszego myślenia, świadomości, harmonii duchowych i fizycznych procesów organizmu. To tylko niektóre korzyści. Wystarczy zmienić dietę, nie ma prostszego sposobu, względnie pozbawionego wysiłku i niosącego tak niezwykłe korzyści.
Należy żyć nie po to, aby jeść, a jeść po to, aby żyć
-  Sokrates
Podstawowe zasady odżywiania:
  • Wzajemny stosunek produktów żywnościowych powinien być następujący:
    – pokarm pochodzenia roślinnego około 50-60%
    – węglowodany 20-30%
    – białka 5-10%
  • Stopniowo wykluczaj ze swojego jadłospisu wszystkie rafinowane i nienaturalne produkty (wędliny, margaryny, przetwory, ocet spirytusowy, białą mąkę, zupy w proszku, różne sosy, wyroby cukiernicze, itp.).
  • Ograniczaj do minimum spożycie cukru i produktów zawierających cukier oraz jego dietetycznych zamienników (cukier zastąp miodem lub stewią).
  • Ogranicz spożycie środków pobudzających (kawy, czarnej herbaty, mięsa, bulionów mięsnych, mocnego alkoholu).
  • Zredukuj do minimum spożycie pieczywa drożdżowego.
  • Jedz wszystko, co rośnie na ziemi, w ziemi, na drzewach (spożywaj w postaci surowej, gotowanej, kiszonej, suszonej, dobrze byłoby, gdyby produkty były wyhodowane w rejonie, w którym mieszkasz).
  • Nie gotuj i nie siadaj do stołu w gniewie.
  • Płyny pij nie później niż 10-15 minut przed jedzeniem i po 1,5-2 godzinach po jedzeniu. Po jedzeniu przepłukaj jamę ustną 2-3 łyżkami wody.
  • W związku z ciągłym odwodnieniem organizmu zaczynając od rana, na czczo pij wodę (najlepiej ciepłą, może być z cytryną), pij w ciągu dnia wodę z dodatkiem odrobiny soli (1g na 1 l wody albo 0,5 płaskiej łyżeczki na 2 l wody).
  • Naucz się dokładnie przeżuwać pokarm, aż do chwili gdy zniknie w ustach specyficzny dla niego smak (proces zaspokojenia głodu odbywa się szybciej, zjadasz mniej jedzenia i unikasz nadmiernej otyłości).
  • Jedzenie nie jest głównym warunkiem zdrowia, ważniejsze są: ruch, oddychanie świeżym powietrzem, zabiegi wodne (kąpiele, naprzemienne prysznice) i pozytywne nastawienie do życia.
  • Przestań liczyć kalorie, cyfry na opakowaniach powstały w drodze teorii, a w praktyce, wewnątrz układu trawiennego proces spalania posiłków jest zupełnie inny.
  • Możesz jeść tak dużo, jak chcesz, a mimo to tracić na wadze – pod warunkiem, że jesz  właściwe pokarmy.
  • Nie myl uczucia głodu z apetytem, pierwsze to oznaka chorego układu trawiennego, drugie – oznaka zdrowia. Długotrwały głód powoduje spowolnienie metabolizmu, czyli reakcję obronną organizmu.

Popularne posty z tego bloga

NAUKOWCY: ODCHUDZA W DWIE GODZINY PO ZAŻYCIU Nowe odkrycie prof. Meyera dowodzi, że można równocześnie pozbyć się nadwagi i wysokiego cholesterolu. Naukowcy donoszą, wystarczy wziąć jedną by stracić 2,5 kg. Profesor Adrian Meyer udowodnił testami medycznymi, że już po 120 minutach rozbija tkankę tłuszczową. Jednocześnie odrywa warstwy cholesterolu, który odpada od tętnic. Dzięki temu, w tym samym czasie odchudza i niweluje wszystkie najważniejsze skutki zdrowotne nadwagi: wysoki cholesterol, nadmiar cukru i zaburzenia metabolizmu. Prof. Meyer z Ohio College stworzył superszybką i w 100% naturalną formułę odchudzajacą. W środowisku naukowym – od genetyków, przez środowiska medyczne i akademickie – wszyscy uznają, że jest to naukowy przełom w walce z otyłością. Potwierdzony niezależnymi testami empirycznymi, badaniami chemicznymi i badaniami klinicznymi.. Tylko w USA i Japonii formułę profesora przetestowało już 9000 ludzi. Ankiety i wywiady konsumenckie potwierdziły, że
Skuteczna dieta: co jeść żeby schudnąć raz na zawsze? Otyłość w dzisiejszych czasach stanowi bardzo poważny problem zdrowotny, z którym w żaden sposób nie potrafimy sobie poradzić. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) podaje przerażające statystyki: od 1980 do 2008 roku nastąpiło podwojenie liczby otyłych osób . Dane z 2008 roku wskazywały, iż ponad 1,4 miliarda dorosłych ludzi ma nadwagę, natomiast ponad pól miliarda zmaga się z otyłością. Co więcej szacuje się, że co najmniej 2,8 miliona ludzi umiera każdego roku z powodu nadwagi i otyłości – co daje tej jednostce chorobowej piąte miejsce na niechlubnej liście głównych przyczyn zgonów. Otyłość i jej liczne konsekwencje Statystyki te powinny dać nam wiele do myślenia – stan zdrowia ludzi na świecie pogarsza się coraz bardziej. Pamiętajmy wszakże, iż nadmiernej masy ciała nie należy rozpatrywać wyłącznie w kontekście estetyki – niech każdy sobie wygląda jak chce, lecz niech również ma świadomość  daleko idących konsekwencji

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor?

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor? Ombre, cynamonowe odcienie rudego, niebieskie włosy… Okazuje się, że wybór odpowiedniego koloru wcale nie jest taki prosty. Zobacz, który odcień sprawdzi się u Ciebie i poznaj sekrety udanej koloryzacji włosów. AGNIESZKA OLSZEWSZKA-CZUMA   2014-11-20 fot. shutterstock.com Różne odcienie blondu Witaj w świecie rasowych blondynek. Modne odcienie przechodzą od koloru szampana do delikatnego brązu. 1. Jasne włosy „Taki odcień blondu jest idealny dla kobiet o łagodnych rysach twarzy i jasnej karnacji. Ważne, żeby między włosami a cerą nie było wyraźnego kontrastu” – mówi Sebastian Machocki, ekspert od koloryzacji i stylista fryzur. Twoja ściąga Jeżeli jesteś naturalną blondynką, wybierz chłodny odcień jasnego blondu jako bazę, a od nasady włosów po ich końce, naprzemiennymi cienkimi i grubszymi pasmami, nałóż kolor jasnej wanilii. Pamiętaj, żeby zostawić u nasady 2-3-mm odrost. To sprawi, że Twoja fryzura nabierze objętości i da