Przejdź do głównej zawartości

ZIELONA KAWA – TOP SKŁADNIK WSPOMAGAJĄCY ODCHUDZANIE

Podjęłaś decyzję o odchudzaniu. Zaczynasz jeść regularnie zdrowe posiłki, wyrzekasz się cukru i soli, na treningach wylewasz siódme poty, a waga stoi w miejscu jak zaklęta? Albo jest jeszcze gorzej i przybyło Ci kilka nadprogramowych centymetrów. Pozbycie się zbędnych kilogramów nie jest łatwe, zwłaszcza na samym początku. To idealny moment na włączenie do diety sprawdzonego składnika – zielonej kawy 



Weź łyk teorii o zielonej kawie


Zielona kawa nie jest nowym, odkrytym przez naukowców w dzikiej tajdze egzotycznym gatunkiem. To nic innego, jak znana wszystkim tradycyjna kawa, która nie została poddana procesowi palenia. Dlatego jej ziarna są zielone, a nie czarne. Zielona kawa nie ma też charakterystycznego aromatu małej czarnej. Wysoka temperatura nie wniknęła do wnętrza ziaren i przez to część jej właściwości pozostała zachowana. Zawartość kofeiny w obu rodzajach ma porównywalny poziom. Co w takim razie sprawiło, że zielona kawa szturmem wdarła się na pułki ze zdrową żywnością i suplementami diety dla kobiet? Wyniki badań wykazały podwyższoną w stosunku do czarnych ziaren zawartość kwasu chlorogenowego (CGA). Kwas ten jest przeciwutleniaczem powszechnie występującym w tkankach roślinnych.


Właściwości kwasu chloro genowego


Naukowcy zainteresowali się nim głównie ze względu na potwierdzoną przez wiele testów skuteczność działania w odchudzaniu i obniżone ryzyko efektu jo-jo. Analizowano m. in. obniżenie poziomu przyswajania glukozy do przewodu pokarmowego.

Kwas chlorogenowy wpływa na:
  • Zmniejszenie zawartości tłuszczu w organizmie. Obniża wchłanianie węglowodorów w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu organizm może wykorzystać nagromadzone wcześniej zapasy tkanki tłuszczowej.
  • Poprawę metabolizmu. Dzięki temu wspiera walkę z cellulitem.
  • Neutralizację szkodliwego działania wolnych rodników.
  • Przyspieszenie usunięcia toksyn z organizmu.
  • Wspiera regulację ciśnienia i poziom cukru we krwi.




Zielona kawa - w filiżance czy w tabletkach?



W sklepach można kupić zieloną kawę oraz tabletki odchudzające, które zawierają ekstrakt z jej ziaren. Kawa do picia najczęściej sprzedawana jest w zmielonej formie, przeznaczonej bezpośrednio do zalania i zaparzenia. Uznaje się ją za dużo zdrowszą odmianę pobudzających napojów. Reguła mówiąca o tym, że jeśli coś jest zdrowe, rzadko kiedy zachwyca podniebienie, niestety sprawdza się w tym przypadku. Koneserom tradycyjnej kawy może nie spodobać się jej kwaskowaty i cierpki smak.

W suplementach diety z zieloną kawą wykorzystuje się podwójny system odchudzania. Po pierwsze tabletki pobudzają metabolizm, który wpływa na utratę tkanki tłuszczowej, a po drugie zapobiegają nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Do suplementów z zieloną kawą najczęściej dodawane są też inne składniki, np. zielona herbata, synefryna, zestawy witamin i minerałów – taki zestaw składników znajdziecie w produkcie Get Slim marki Noble Health. Skoncentrowane działanie ekstraktu wpływa dużo efektywniej na zdolność spalania tłuszczu.

Popularne posty z tego bloga

NAUKOWCY: ODCHUDZA W DWIE GODZINY PO ZAŻYCIU Nowe odkrycie prof. Meyera dowodzi, że można równocześnie pozbyć się nadwagi i wysokiego cholesterolu. Naukowcy donoszą, wystarczy wziąć jedną by stracić 2,5 kg. Profesor Adrian Meyer udowodnił testami medycznymi, że już po 120 minutach rozbija tkankę tłuszczową. Jednocześnie odrywa warstwy cholesterolu, który odpada od tętnic. Dzięki temu, w tym samym czasie odchudza i niweluje wszystkie najważniejsze skutki zdrowotne nadwagi: wysoki cholesterol, nadmiar cukru i zaburzenia metabolizmu. Prof. Meyer z Ohio College stworzył superszybką i w 100% naturalną formułę odchudzajacą. W środowisku naukowym – od genetyków, przez środowiska medyczne i akademickie – wszyscy uznają, że jest to naukowy przełom w walce z otyłością. Potwierdzony niezależnymi testami empirycznymi, badaniami chemicznymi i badaniami klinicznymi.. Tylko w USA i Japonii formułę profesora przetestowało już 9000 ludzi. Ankiety i wywiady konsumenckie potwierdziły, że
Skuteczna dieta: co jeść żeby schudnąć raz na zawsze? Otyłość w dzisiejszych czasach stanowi bardzo poważny problem zdrowotny, z którym w żaden sposób nie potrafimy sobie poradzić. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) podaje przerażające statystyki: od 1980 do 2008 roku nastąpiło podwojenie liczby otyłych osób . Dane z 2008 roku wskazywały, iż ponad 1,4 miliarda dorosłych ludzi ma nadwagę, natomiast ponad pól miliarda zmaga się z otyłością. Co więcej szacuje się, że co najmniej 2,8 miliona ludzi umiera każdego roku z powodu nadwagi i otyłości – co daje tej jednostce chorobowej piąte miejsce na niechlubnej liście głównych przyczyn zgonów. Otyłość i jej liczne konsekwencje Statystyki te powinny dać nam wiele do myślenia – stan zdrowia ludzi na świecie pogarsza się coraz bardziej. Pamiętajmy wszakże, iż nadmiernej masy ciała nie należy rozpatrywać wyłącznie w kontekście estetyki – niech każdy sobie wygląda jak chce, lecz niech również ma świadomość  daleko idących konsekwencji

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor?

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor? Ombre, cynamonowe odcienie rudego, niebieskie włosy… Okazuje się, że wybór odpowiedniego koloru wcale nie jest taki prosty. Zobacz, który odcień sprawdzi się u Ciebie i poznaj sekrety udanej koloryzacji włosów. AGNIESZKA OLSZEWSZKA-CZUMA   2014-11-20 fot. shutterstock.com Różne odcienie blondu Witaj w świecie rasowych blondynek. Modne odcienie przechodzą od koloru szampana do delikatnego brązu. 1. Jasne włosy „Taki odcień blondu jest idealny dla kobiet o łagodnych rysach twarzy i jasnej karnacji. Ważne, żeby między włosami a cerą nie było wyraźnego kontrastu” – mówi Sebastian Machocki, ekspert od koloryzacji i stylista fryzur. Twoja ściąga Jeżeli jesteś naturalną blondynką, wybierz chłodny odcień jasnego blondu jako bazę, a od nasady włosów po ich końce, naprzemiennymi cienkimi i grubszymi pasmami, nałóż kolor jasnej wanilii. Pamiętaj, żeby zostawić u nasady 2-3-mm odrost. To sprawi, że Twoja fryzura nabierze objętości i da