Zakwaszenie organizmu to efekt niewłaściwego sposobu odżywiania. Coraz częściej włączamy do diety produkty wysoko przetworzone, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową i powodują dolegliwości zdrowotne. Sprawdź, jak uniknąć zakwaszenia organizmu.
Rozwój cywilizacyjny sprawił, że codzienna dieta stała się bardziej kwasowa. Chętniej sięgamy po produkty wysoko przetworzone, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową w kierunku coraz niższego (kwaśnego) pH. Poza sokiem żołądkowym i moczem, które mają odczyn kwasowy, płyny wewnętrzne człowieka mają odczyn lekko alkaliczny.
Dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu najważniejsze jest pH krwi, które musi być utrzymywane w zakresie 7,35 – 7,45. Choć krew posiada własny system buforowy pozwalający na neutralizowanie nadmiaru kwasów, jego przeciążenie powoduje osłabienie zdolności obronnych. Po prostu - gdy brakuje minerałów alkalicznych krew "pożycza" je z organów wewnętrznych. To powoduje zachwianie równowagi i nadwyżkę substancji kwasowych.
Objawy zakwaszenia organizmu
Stan chronicznego zmęczenia, problemy z koncentracją, choroby reumatyczne, zmiany zwyrodnieniowe stawów, dna moczanowa, czy osteoporoza - to problemy zdrowotne, które rzadko kojarzymy z zakwaszeniem organizmu. Tymczasem, nadmiar kwasów w organizmie może:
- gromadzić się w naczyniach krwionośnych, zwiększając ryzyko wystąpienia udaru krwotocznego,
- zakłócać produkcję insuliny, wywołując cukrzycę
- stwarzać dobre środowisko do rozwoju komórek rakowych
- budować tkankę tłuszczową powodując nadwagę.
To ci się przyda
W 1931 roku niemiecki biochemik Otto Warburg udowodnił, że komórki nowotworowe rozwijają się w środowisku beztlenowym, gdzie występują procesy fermentacji bez udziału tlenu. Otrzymał za to Nagrodę Nobla. Późniejsze badania japońskich naukowców – Hermana Aihary i Keiichi Morishity wykazały, że właśnie nadmierne zakwaszenie płynu międzykomórkowego blokuje dostęp tlenu do komórek. A więc Warburg opisał skutki zakwaszenia organizmu, a japońscy naukowcy jego przyczyny.
Jak zapobiegać zakwaszeniu organizmu?
Nawet silnie zakwaszony organizm można doprowadzić do równowagi kwasowo-zasadowej. Wystarczy zwiększyć spożycie produktów alkalicznych, neutralizujących szkodliwy wpływ nadmiaru kwasów. Specjaliści zalecają, by codzienny jadłospis składał się w 80 proc. z produktów zasadowych (tj. owoców, warzyw, kasz) oraz 20 proc. produktów kwasowych (tj. mięs, nabiału, cukru, napojów kolorowych i gazowanych).
W diecie zasadowej nie powinno także zabraknąć wody. Z chemicznego punktu widzenia, z wody składa się ponad 70 proc. ludzkiego ciała. Zawierają ją kości, mięśnie, komórki mózgowe, płyny: międzykomórkowy i wewnątrzkomórkowy. Nawet niewielki ubytek wody potrafi zaburzyć prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a długotrwałe odwodnienie prowadzi do osłabienia odporności, utraty siły, utraty świadomości, uszkodzenia organów wewnętrznych, a w konsekwencji do śmierci.
Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?
Silnym odkwaszaczem organizmu, który pozwala na szybkie przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej jest alkaliczna woda zjonizowana. Badania naukowe potwierdziły, że woda ta ze względu na nasycenie aktywnym wodorem ma podobne właściwości jak wody ze znanych źródeł leczniczych.
Zastanawiasz się, skąd wziąć wodę alkaliczną, nie dysponując dostępem do laboratorium chemicznego? Proces jonizowania wody można przeprowadzić także w warunkach domowych. Wystarczy posiadać domowy jonizator wody.
Otrzymana z domowych jonizatorów alkaliczna woda zjonizowana to:
Zastanawiasz się, skąd wziąć wodę alkaliczną, nie dysponując dostępem do laboratorium chemicznego? Proces jonizowania wody można przeprowadzić także w warunkach domowych. Wystarczy posiadać domowy jonizator wody.
Otrzymana z domowych jonizatorów alkaliczna woda zjonizowana to:
- naturalny antyoksydant, dzięki któremu opóźniasz procesy starzenia i zmniejszasz ryzyko zachorowania na nowotwory. Woda ta ma lepsze właściwości przeciwutleniające niż sok z cytryny ze względu na mniejszą masę cząsteczkową.
- silny odkwaszacz organizmu - napięcie powierzchniowe takiej wody równe jest napięciu powierzchniowemu krwi (około 45 dyn/cm2) przez co jest ona najlepszym rozpuszczalnikiem dla kwaśnych toksyn.
- dodatkowa porcja tlenu, od którego zależy prawidłowy przebieg wielu procesów życiowych,
- strażnik systemu immunologicznego, który poprawia odporność organizmu.
Picie wody alkalicznej wpływa korzystnie na zdrowie, dlatego wykorzystywana jest do zwalczania wielu dolegliwości i chorób, m.in. takich jak: alergie skórne, astma oskrzelowa, zapalenie oskrzeli, kamica nerkowa, nadkwasota żołądka, cukrzyca, chroniczne zmęczenie, nowotwory, nadciśnienie, grzybica, dna moczanowa, łuszczyca.
Woda zjonizowana to doskonałe rozwiązanie dla osób, których nie stać na chorowanie. Dzięki właściwościom wody alkalicznej ryzyko zapadnięcia na wiele schorzeń jest redukowane do minimum.
Domowe jonizatory do alkalizowania wody
Mieszkańcy krajów wysoko rozwiniętych, gdzie świadomość w zakresie profilaktyki zdrowia jest wysoka, od dawna posiadają w domach jonizatory do alkalizowania wody. W Japonii, która notuje najwyższy odsetek mieszkańców w wieku powyżej 100 lat, alkaliczna woda zjonizowana jest powszechnie używana.
Więcej informacji na temat zalet wody alkalicznej oraz problemie zakwaszenia organizmu można znaleźć w serwisie www.natura-zdrowie.pl. Można się tu dowiedzieć dużo o działaniu jonizatorów i zaletach wody zasadowej. Strona przedstawia opinie użytkowników zasadowej wody zjonizowanej, a także szeroki wybór domowych jonizatorów. Choć jonizatory nie są tanie, warto w nie zainwestować.
Więcej informacji na temat zalet wody alkalicznej oraz problemie zakwaszenia organizmu można znaleźć w serwisie www.natura-zdrowie.pl. Można się tu dowiedzieć dużo o działaniu jonizatorów i zaletach wody zasadowej. Strona przedstawia opinie użytkowników zasadowej wody zjonizowanej, a także szeroki wybór domowych jonizatorów. Choć jonizatory nie są tanie, warto w nie zainwestować.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje