Przejdź do głównej zawartości

Infekcje – geny czy środowisko?

Od czego zależy nasza odporność? Jak to jest, że niektórzy z nas wrócą zupełnie zdrowi z wizyty na oddziale zakaźnym szpitala, a inni złapią grypę od współpasażera w autobusie?
Infekcje – geny czy środowisko?
Foto: Stokkete / ShutterstockInfekcje – geny czy środowisko?
Przed wirusami i bakteriami chroni nas układ odpornościowy, nazywany układem immunologicznym. Im lepiej funkcjonuje, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zachorujemy. Aby rozstrzygnąć spór dotyczący wpływu genetyki i środowiska na nasz organizm, zespół naukowców z Uniwersytetu Stanforda przeprowadził badanie, w którym wzięło udział 210 par bliźniąt w wieku od 8 do 82 lat. Okazało się, że pomimo identycznych genów aż w 75 proc. przypadków układy immunologiczne bliźniąt różniły się od siebie, co potwierdziło znacznie większy wpływ czynników środowiskowych, niż się wydawało. Co ciekawe, u młodszych bliźniaków, a więc takich, u których prawdopodobieństwo życia w identycznym środowisku jest wyższe – układy odpornościowe były do siebie bardziej podobne niż u bliźniaków starszych. To dowód na to, jak istotny wpływ na nasze zdrowie mają czynniki środowiskowe (przebyte choroby, używane leki, miejsce zamieszkania, sposób odżywiania, rodzaj pracy, narażenie na stres czy aktywność fizyczna).Najważniejsze jest prawidłowe odżywianie, ale niestety, nie jest to wcale takie proste. To, co dla jednej osoby będzie zdrowe, dla innej może być szkodliwe, i nawet jeżeli zadbamy, by na naszym talerzu znalazły się właściwe produkty, może się okazać, że organizm ich nie przyswoi. W takiej sytuacji komórki naszego organizmu, w tym komórki układu odpornościowego, będą niedożywione, chociaż mamy pełny brzuch i czujemy się nasyceni.
Jak temu zaradzić? Badanie naukowców z Tufts University w Bostonie wykazało, że ograniczenie kaloryczności diety powoduje poprawę aktywności limfocytów T odpowiedzialnych za zwalczanie wielu infekcji. Aby zapewnić prawidłowe przyswajanie składników odżywczych i witamin, bardzo ważne jest utrzymywanie prawidłowej struktury flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Wspomaga ona procesy trawienne, hamuje rozwój i kolonizację bakterii patogennych, aktywnie wspiera organizm w utrzymaniu równowagi biologicznej. Niektóre gatunki bakterii wykazują działanie ochronne, zapobiegając namnażaniu się drobnoustrojów patogennych, mogących wywoływać liczne choroby. Mechanizm tego obronnego działania polega na współzawodnictwie między bakteriami pożytecznymi i szkodliwymi o składniki odżywcze oraz o receptory zlokalizowane w ścianie jelita grubego, a także na tworzeniu przez bakterie pożyteczne niesprzyjających warunków dla rozwoju patogenów. Pożyteczne bakterie mogą też pobudzić układ immunologiczny. Wszelkie zaburzenia funkcji przewodu pokarmowego, w tym zwłaszcza tak częste zaparcia czy biegunki, prowadzą do osłabienia układu odpornościowego. Inną przyczyną tego stanu są niepożądane reakcje organizmu wywołane przez nietolerancje pokarmowe. Jedni uważają, że może to wynikać z przeciążenia naszego systemu immunologicznego, który nie radzi sobie ze zbyt dużą ilością alergenów, na jakie jesteśmy narażeni. Inni sugerują, że to wina spożywania przetworzonej żywności. Nietolerancja pokarmowa przyczynia się do powstawania przewlekłego stanu zapalnego w organizmie, powodując rozregulowanie funkcji układu odpornościowego.

Popularne posty z tego bloga

NAUKOWCY: ODCHUDZA W DWIE GODZINY PO ZAŻYCIU Nowe odkrycie prof. Meyera dowodzi, że można równocześnie pozbyć się nadwagi i wysokiego cholesterolu. Naukowcy donoszą, wystarczy wziąć jedną by stracić 2,5 kg. Profesor Adrian Meyer udowodnił testami medycznymi, że już po 120 minutach rozbija tkankę tłuszczową. Jednocześnie odrywa warstwy cholesterolu, który odpada od tętnic. Dzięki temu, w tym samym czasie odchudza i niweluje wszystkie najważniejsze skutki zdrowotne nadwagi: wysoki cholesterol, nadmiar cukru i zaburzenia metabolizmu. Prof. Meyer z Ohio College stworzył superszybką i w 100% naturalną formułę odchudzajacą. W środowisku naukowym – od genetyków, przez środowiska medyczne i akademickie – wszyscy uznają, że jest to naukowy przełom w walce z otyłością. Potwierdzony niezależnymi testami empirycznymi, badaniami chemicznymi i badaniami klinicznymi.. Tylko w USA i Japonii formułę profesora przetestowało już 9000 ludzi. Ankiety i wywiady konsumenckie potwierdziły, że
Skuteczna dieta: co jeść żeby schudnąć raz na zawsze? Otyłość w dzisiejszych czasach stanowi bardzo poważny problem zdrowotny, z którym w żaden sposób nie potrafimy sobie poradzić. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) podaje przerażające statystyki: od 1980 do 2008 roku nastąpiło podwojenie liczby otyłych osób . Dane z 2008 roku wskazywały, iż ponad 1,4 miliarda dorosłych ludzi ma nadwagę, natomiast ponad pól miliarda zmaga się z otyłością. Co więcej szacuje się, że co najmniej 2,8 miliona ludzi umiera każdego roku z powodu nadwagi i otyłości – co daje tej jednostce chorobowej piąte miejsce na niechlubnej liście głównych przyczyn zgonów. Otyłość i jej liczne konsekwencje Statystyki te powinny dać nam wiele do myślenia – stan zdrowia ludzi na świecie pogarsza się coraz bardziej. Pamiętajmy wszakże, iż nadmiernej masy ciała nie należy rozpatrywać wyłącznie w kontekście estetyki – niech każdy sobie wygląda jak chce, lecz niech również ma świadomość  daleko idących konsekwencji

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor?

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor? Ombre, cynamonowe odcienie rudego, niebieskie włosy… Okazuje się, że wybór odpowiedniego koloru wcale nie jest taki prosty. Zobacz, który odcień sprawdzi się u Ciebie i poznaj sekrety udanej koloryzacji włosów. AGNIESZKA OLSZEWSZKA-CZUMA   2014-11-20 fot. shutterstock.com Różne odcienie blondu Witaj w świecie rasowych blondynek. Modne odcienie przechodzą od koloru szampana do delikatnego brązu. 1. Jasne włosy „Taki odcień blondu jest idealny dla kobiet o łagodnych rysach twarzy i jasnej karnacji. Ważne, żeby między włosami a cerą nie było wyraźnego kontrastu” – mówi Sebastian Machocki, ekspert od koloryzacji i stylista fryzur. Twoja ściąga Jeżeli jesteś naturalną blondynką, wybierz chłodny odcień jasnego blondu jako bazę, a od nasady włosów po ich końce, naprzemiennymi cienkimi i grubszymi pasmami, nałóż kolor jasnej wanilii. Pamiętaj, żeby zostawić u nasady 2-3-mm odrost. To sprawi, że Twoja fryzura nabierze objętości i da