5 przepisów na kawę, których prawdopodobnie jeszcze nie znasz
Czas spróbować czegoś nowego! Codziennie pijasz czarną kawę, ale tym razem wypróbuj nasze kawowe propozycje, których na pewno jeszcze nie znasz. Z przyprawami, na słodko i bardziej klasycznie. Poszukaj przepisu, który trafi w Twój smakowy gust.
Rozgrzewająca i słodka kawa z aromatycznymi nutami przypraw sprawdzi się w chłodne i pochmurne dni. Rozgrzeje ciało i wywoła uśmiech na twarzy.
Składniki potrzebne do przyrządzenia kawy:
- 2 łyżeczki mielonej kawy Jacobs
- ½ szklanki wody
- 1-2 łyżki konfitury różanej
- 1 łyżka miodu
- szczypta mielonego kardamonu i cynamonu
- opcjonalnie – cukrzone płatki róży do dekoracji
Przygotowanie (czas 10 min.):
Zaparz kawę we french pressie dodając do niej konfiturę różaną. Następnie dodaj łyżkę miodu, kardamon i cynamon. Napój przelej do kubków lub filiżanek z podwójnym dnem i udekoruj cukrzonymi płatkami róży.
Moja klonowa
Mocna czarna kawa z odrobiną spienionego mleka i dodatkiem słodkiego syropu klonowego. Pyszna propozycja na poranek inny niż zwykle.
Składniki potrzebne do przyrządzenia kawy:
- 3 łyżeczki mielonej kawy Jacobs
- ¾ szklanki wody
- ¼ szklanki mleka
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- szczypta cynamonu
Przygotowanie (czas 5 min.):
Zaparz mocną kawę w ekspresie, kawiarce lub french pressie. Posłodź napój syropem klonowym. Mleko spień spieniaczem i wyłóż piankę na kawę. Dla dekoracji posyp odrobiną cynamonu.
Cappuccino meringato
Pistacjowo-bezowa rozkosz połączona z przepysznym klasycznym cappuccino. Prawdziwa delicja dla miłośników kawy z mlekiem.
Składniki potrzebne do przyrządzenia kawy:
- cappuccino przyrządzone z mielonej kawy Jacobs i ½ filiżanki mleka
- 2-3 rozkruszone bezy
- kilka posiekanych pistacji
- cukier (opcjonalnie)
Przygotowanie (czas 10 min.):
Kawę mieloną zaparz w ekspresie lub kawiarce. Mleko podgrzej do temperatury 60-70°C i spień przy użyciu spieniacza. Wlej delikatnie mleko do kawy, tworząc puszystą piankę na górze. Gotowy napój posyp bezami i pistacjami.
Jesienny las
Kawowe wspomnienia lata łączące w sobie aromatyczną kawę ze słodko-kwaśnym smakiem owoców leśnych. Wyśmienita propozycja dla miłośników pysznych mlecznych i delikatnie słodkich kaw.
Składniki potrzebne do przyrządzenia kawy:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki syropu z owoców leśnych
- 2 łyżki mrożonych owoców leśnych
- 1/3 szklanki mleka
- listki melisy do dekoracji
Przygotowanie (czas 10 min.):
Kawę zaparz tak, jak lubisz. Podgrzej połowę mleka i połącz je z kawą i owocami leśnymi, a następnie zblenduj. Pozostałe mleko spień spieniaczem z dodatkiem syropu z owoców leśnych (wystarczy kropla dla zabarwienia mlecznej pianki). Na dno wysokiej szklanki wlej syrop z owoców leśnych, a następnie ułóż na nim warstwę owocowo-kawową. Na wierzch wyłóż piankę z mleka i udekoruj listkami melisy.
Lekko latte
Delikatna w smaku mleczna kawa, w której klasyczne mleko zastąpiono sojowym. Dodatek gałki muszkatołowej nadaje napojowi oryginalnego smaku.
Składniki potrzebne do przyrządzenia kawy:
- 3 łyżeczki kawy Jacobs
- ¾ szklanki wody (jeśli zalewasz kawę)
- ¼ szklanki mleka sojowego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie (czas 10 min.):
Kawę zaparz wedle uznania i dodaj do niej gałkę muszkatołową. Mleko podgrzej, a następnie spień i wlej do kawy