Przejdź do głównej zawartości

Suplementy diety

Suplementy diety

   W ciągu ostatnich lat przeprowadzono wiele badań związanych ze spożywaniem różnych suplementów diety, oceniając między innymi ich wpływ na wydolność. W większości przypadków nie zaobserwowano znaczącej poprawy wydolności u zdrowych sportowców. 

   Suplementy diety odgrywają istotne znaczenie w przypadku, gdy osoba uprawiająca sport cierpiała na niedobór pewnych składników mineralnych i witamin. W takich przypadkach dało się zauważyć znaczącą poprawę wydolności wynikającą z uzupełnienia ubytku. Niskie zapasy i braki pewnych składników niekorzystnie wpływają na wydolność. Badania dowiodły również, że większe dawki suplementów nie powodują dalszej jej poprawy. 


Czy suplementy szkodzą ?

   Szkodliwość suplementów jest efektem przedawkowania. W dzisiejszych czasach przedawkowanie witamin i minerałów przyjmowanych wraz z pożywieniem wydaje się być niemożliwe. Problem ten dotyczy głównie osób spożywających suplementy. Niektóre witaminy i minerały dostarczane organizmowi w nadmiernych dawkach mogą okazać się szkodliwe. Wysokie dawki chromu w formie pikolinianu chromu mogą spowodować raka. Nadmiar witaminy C jest wydalany z moczem, ale utrzymywanie dawki na poziomie przekraczającym 1000 mg dziennie może spowodować skurcze żołądka, nudności i biegunkę. Nadmiar żelaza prowadzi do zaparć, rozstroju żołądka i wzdęć. Witamina D dostarczana w nadmiarze powoduje zwiększenie oddawania moczu połączone z nadmiernym pragnieniem i może spowodować osłabienie.



Witaminy pod kontrolą

   W Unii Europejskiej suplementy są badane pod kątem zgodności z normami dyrektywy w sprawie dodatków do żywności obowiązującej od sierpnia 2005 roku. Jej celem jest ochrona konsumentów przed szkodliwymi produktami witaminowymi i mineralnymi. Nakłada wymóg zwierania w suplementach tylko korzystnych form witamin i minerałów, w odpowiednich dawkach. Suplementy są starannie opisywane i zanim trafią do sprzedaży są oceniane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Tylko produkty, które zostały przez niego zatwierdzone, mogą być legalnie oferowane konsumentom.



Jakie suplementy wybrać ?

   Zaleca się wybór suplementów zawierających szereg witamin i minerałów, a nie pojedyncze składniki odżywcze. Szkodliwe może okazać się zażywanie pojedynczych minerałów lub witaminy, prowadzące do zaburzeń równowagi biopierwiastkowej, a także niedoborów. Żelazo, wapń i cynk są wchłaniane i transportowane w taki sam sposób. Jeżeli przyjmuje się zbyt duże dawki żelaza, może dojść do zmniejszenia absorpcji cynku i wapnia.

   Kości wymagają równowagi między stężeniem witaminy D, wapnia, fosforu, magnezu oraz cynku, a także miedzi, boru, chloru i fluoru. Bardzo łatwo ją zaburzyć przyjmując wyłącznie preparaty z cynkiem, albo z wapniem. Suplementy diety zawierające wiele witamin i minerałów charakteryzują się dobrą przyswajalnością. Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, ponieważ przekształca nieaktywną postać minerału w aktywną formą. Niektóre witaminy wzajemnie się uzupełniają, co wynika z pełnienia podobnych ról w organizmie. Najlepszym przykładem są witaminy z grupy B, które biorą udział w przemianach energetycznych, w związku z czym krótkotrwały niedobór jednej z nich może być łatwo zrównoważony przez wykorzystanie innych. Pojedyncze suplementy należy zażywać tylko w sytuacji, kiedy zostaną zalecone przez dietetyka, albo lekarza.



Rodzaje suplementów

   Suplementy można podzielić na naturalne i syntetyczne. Pierwsze charakteryzują się tym, że powstają na bazie składników naturalnych, a drugie są syntetyzowane sztucznie. Nie różnią się pod względem struktury chemicznej. Niektóre badania wskazują jednak na lepszą przyswajalność składników naturalnych.

   Drugi podział uwzględnia suplementy o przedłużonym uwalnianiu i zwykłe. Witaminy o przedłużonym uwalnianiu przybierają postać perełek, które są powlekane białkową otoczką regulującą tempo uwalniania. Suplement powinien dłużej się rozpuszczać, ponieważ warstwa białkowa znacząco spowalnia tempo wchłaniania witaminy. Z drugiej strony, przyjmowanie suplementu podczas posiłku również opóźnia wchłanianie witamin i minerałów, co wynika z zawartych w jedzeniu białek, tłuszczów i węglowodanów.

Popularne posty z tego bloga

NAUKOWCY: ODCHUDZA W DWIE GODZINY PO ZAŻYCIU Nowe odkrycie prof. Meyera dowodzi, że można równocześnie pozbyć się nadwagi i wysokiego cholesterolu. Naukowcy donoszą, wystarczy wziąć jedną by stracić 2,5 kg. Profesor Adrian Meyer udowodnił testami medycznymi, że już po 120 minutach rozbija tkankę tłuszczową. Jednocześnie odrywa warstwy cholesterolu, który odpada od tętnic. Dzięki temu, w tym samym czasie odchudza i niweluje wszystkie najważniejsze skutki zdrowotne nadwagi: wysoki cholesterol, nadmiar cukru i zaburzenia metabolizmu. Prof. Meyer z Ohio College stworzył superszybką i w 100% naturalną formułę odchudzajacą. W środowisku naukowym – od genetyków, przez środowiska medyczne i akademickie – wszyscy uznają, że jest to naukowy przełom w walce z otyłością. Potwierdzony niezależnymi testami empirycznymi, badaniami chemicznymi i badaniami klinicznymi.. Tylko w USA i Japonii formułę profesora przetestowało już 9000 ludzi. Ankiety i wywiady konsumenckie potwierdziły, że
Skuteczna dieta: co jeść żeby schudnąć raz na zawsze? Otyłość w dzisiejszych czasach stanowi bardzo poważny problem zdrowotny, z którym w żaden sposób nie potrafimy sobie poradzić. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) podaje przerażające statystyki: od 1980 do 2008 roku nastąpiło podwojenie liczby otyłych osób . Dane z 2008 roku wskazywały, iż ponad 1,4 miliarda dorosłych ludzi ma nadwagę, natomiast ponad pól miliarda zmaga się z otyłością. Co więcej szacuje się, że co najmniej 2,8 miliona ludzi umiera każdego roku z powodu nadwagi i otyłości – co daje tej jednostce chorobowej piąte miejsce na niechlubnej liście głównych przyczyn zgonów. Otyłość i jej liczne konsekwencje Statystyki te powinny dać nam wiele do myślenia – stan zdrowia ludzi na świecie pogarsza się coraz bardziej. Pamiętajmy wszakże, iż nadmiernej masy ciała nie należy rozpatrywać wyłącznie w kontekście estetyki – niech każdy sobie wygląda jak chce, lecz niech również ma świadomość  daleko idących konsekwencji

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor?

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor? Ombre, cynamonowe odcienie rudego, niebieskie włosy… Okazuje się, że wybór odpowiedniego koloru wcale nie jest taki prosty. Zobacz, który odcień sprawdzi się u Ciebie i poznaj sekrety udanej koloryzacji włosów. AGNIESZKA OLSZEWSZKA-CZUMA   2014-11-20 fot. shutterstock.com Różne odcienie blondu Witaj w świecie rasowych blondynek. Modne odcienie przechodzą od koloru szampana do delikatnego brązu. 1. Jasne włosy „Taki odcień blondu jest idealny dla kobiet o łagodnych rysach twarzy i jasnej karnacji. Ważne, żeby między włosami a cerą nie było wyraźnego kontrastu” – mówi Sebastian Machocki, ekspert od koloryzacji i stylista fryzur. Twoja ściąga Jeżeli jesteś naturalną blondynką, wybierz chłodny odcień jasnego blondu jako bazę, a od nasady włosów po ich końce, naprzemiennymi cienkimi i grubszymi pasmami, nałóż kolor jasnej wanilii. Pamiętaj, żeby zostawić u nasady 2-3-mm odrost. To sprawi, że Twoja fryzura nabierze objętości i da