Przejdź do głównej zawartości

Uwaga na rakotwórczy barwnik!

Fot. Pete comedy_nose [CC BY 2.0 ], Flickr.comFot. zalukajta.

Choroby serca, cukrzyca, otyłość, agresja i nadpobudliwość u dzieci – słodkie napoje gazowane oskarżane są o całą listę różnych problemów zdrowotnych.  Naukowcy odkryli kolejne zagrożenie −  karmelowy barwnik stosowany w produkcji napojów gazowanych stwarza ryzyko zachorowania na raka.



Karmel amoniakalno-siarczanowy jest brązowym barwnikiem syntetycznym stosowanym w żywności. Karmelowy barwnik powstaje w wyniku reakcji cukrów z amoniakiem i siarczkami pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze. Podczas produkcji karmelowego barwnika tworzą się uboczne produkty 2-MEl (2-acetylo-4-tetrahydroksybutylomidazol) i 4-MEl (4-metyloimidazol). I to właśnie te uboczne produkty posądzane są o rakotwórcze działanie.  

Jak pokazują badania niezależnego zespołu naukowców z John Hopkins Center for a Livable Future (CLF), około 44-58 proc. osób między 6, a 64 rokiem życia, które spożywają codziennie słodkie napoje gazowane zupełnie niepotrzebnie narażają się na działanie 4-metyloimidazolu (4-MEI). 

O jakie dokładnie ilości chodzi? Naukowcy sugerują, że ilość barwnika zawarta w napojach może być szkodliwa, jeśli pilibyśmy je bardzo często, w bardzo dużych ilościach„Konsumenci gazowanych napojów niepotrzebnie narażają się na choroby nowotworowe, z powodu barwnika karmelowego, który nie ma istotnego znaczenia poza kwestiami estetycznymi.” – powiedział jeden z autorów badania Keeve Nachman z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. „Ta niepotrzebna ekspozycja stanowi zagrożenie dla zdrowia ludzi. Dlatego należy się zastanowić nad dalszym wykorzystaniem tego barwnika w produktach spożywczych” – dodał. 

The Office of Environmental Health Hazard Assesment w Stanie Kalifornia w USA umieściła 4-metyloimidazol na liście kancerogenów. Jednak nadal nie określono dopuszczalnych stężeń 4-MEI w żywności i napojach. A co jeżeli chcemy profilaktycznie unikać niepotrzebnego ryzyka? Gdzie szukać karmelu amoniakalnego? W produktach z oznaczeniami E150c i E150d, które mają karmelowy kolor: w coli i innych napojach, w słodyczach czy w sosie do barbecue

Popularne posty z tego bloga

NAUKOWCY: ODCHUDZA W DWIE GODZINY PO ZAŻYCIU Nowe odkrycie prof. Meyera dowodzi, że można równocześnie pozbyć się nadwagi i wysokiego cholesterolu. Naukowcy donoszą, wystarczy wziąć jedną by stracić 2,5 kg. Profesor Adrian Meyer udowodnił testami medycznymi, że już po 120 minutach rozbija tkankę tłuszczową. Jednocześnie odrywa warstwy cholesterolu, który odpada od tętnic. Dzięki temu, w tym samym czasie odchudza i niweluje wszystkie najważniejsze skutki zdrowotne nadwagi: wysoki cholesterol, nadmiar cukru i zaburzenia metabolizmu. Prof. Meyer z Ohio College stworzył superszybką i w 100% naturalną formułę odchudzajacą. W środowisku naukowym – od genetyków, przez środowiska medyczne i akademickie – wszyscy uznają, że jest to naukowy przełom w walce z otyłością. Potwierdzony niezależnymi testami empirycznymi, badaniami chemicznymi i badaniami klinicznymi.. Tylko w USA i Japonii formułę profesora przetestowało już 9000 ludzi. Ankiety i wywiady konsumenckie potwierdziły, że
Skuteczna dieta: co jeść żeby schudnąć raz na zawsze? Otyłość w dzisiejszych czasach stanowi bardzo poważny problem zdrowotny, z którym w żaden sposób nie potrafimy sobie poradzić. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) podaje przerażające statystyki: od 1980 do 2008 roku nastąpiło podwojenie liczby otyłych osób . Dane z 2008 roku wskazywały, iż ponad 1,4 miliarda dorosłych ludzi ma nadwagę, natomiast ponad pól miliarda zmaga się z otyłością. Co więcej szacuje się, że co najmniej 2,8 miliona ludzi umiera każdego roku z powodu nadwagi i otyłości – co daje tej jednostce chorobowej piąte miejsce na niechlubnej liście głównych przyczyn zgonów. Otyłość i jej liczne konsekwencje Statystyki te powinny dać nam wiele do myślenia – stan zdrowia ludzi na świecie pogarsza się coraz bardziej. Pamiętajmy wszakże, iż nadmiernej masy ciała nie należy rozpatrywać wyłącznie w kontekście estetyki – niech każdy sobie wygląda jak chce, lecz niech również ma świadomość  daleko idących konsekwencji

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor?

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor? Ombre, cynamonowe odcienie rudego, niebieskie włosy… Okazuje się, że wybór odpowiedniego koloru wcale nie jest taki prosty. Zobacz, który odcień sprawdzi się u Ciebie i poznaj sekrety udanej koloryzacji włosów. AGNIESZKA OLSZEWSZKA-CZUMA   2014-11-20 fot. shutterstock.com Różne odcienie blondu Witaj w świecie rasowych blondynek. Modne odcienie przechodzą od koloru szampana do delikatnego brązu. 1. Jasne włosy „Taki odcień blondu jest idealny dla kobiet o łagodnych rysach twarzy i jasnej karnacji. Ważne, żeby między włosami a cerą nie było wyraźnego kontrastu” – mówi Sebastian Machocki, ekspert od koloryzacji i stylista fryzur. Twoja ściąga Jeżeli jesteś naturalną blondynką, wybierz chłodny odcień jasnego blondu jako bazę, a od nasady włosów po ich końce, naprzemiennymi cienkimi i grubszymi pasmami, nałóż kolor jasnej wanilii. Pamiętaj, żeby zostawić u nasady 2-3-mm odrost. To sprawi, że Twoja fryzura nabierze objętości i da