Kiwi to owoc, który posiada liczne właściwości, m.in. przeczyszczające, odchudzające, a także odżywcze, dzięki czemu znalazł zastosowanie w kosmetyce. Jednak nie wszystkie osoby mogą się przekonać o działaniu tego egzotycznego owocu. Kiwi może być bowiem przyczyną alergii. Sprawdź, jakie właściwości ma kiwi i kto nie powinien po nie sięgać.
To ci się przyda
Wartości odżywcze kiwi (w 100 g)
Wartość energetyczna - 61 kcal
Białko ogółem - 1.14 g
Tłuszcz - 0.52 g
Węglowodany - 14.66 g (w tym cukry proste 8.99)
Błonnik - 3.0 g
Witaminy
Witamina C – 92.7 mg
Tiamina – 0.027 mg
Ryboflawina – 0.025 mg
Niacyna - 0.341 mg
Witamina B6 - 0.063 mg
Kwas foliowy - 25 µg
Witamina A – 87 IU
Witamina E – 1.46 mg
Witamina K - 40.3 µg
Minerały
Wapń – 34 mg
Żelazo - 0.31 mg
Magnez - 17 mg
Fosfor - 34 mg
Potas - 312 mg
Sód – 3 mg
Cynk - 0.14 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Wartość energetyczna - 61 kcal
Białko ogółem - 1.14 g
Tłuszcz - 0.52 g
Węglowodany - 14.66 g (w tym cukry proste 8.99)
Błonnik - 3.0 g
Witaminy
Witamina C – 92.7 mg
Tiamina – 0.027 mg
Ryboflawina – 0.025 mg
Niacyna - 0.341 mg
Witamina B6 - 0.063 mg
Kwas foliowy - 25 µg
Witamina A – 87 IU
Witamina E – 1.46 mg
Witamina K - 40.3 µg
Minerały
Wapń – 34 mg
Żelazo - 0.31 mg
Magnez - 17 mg
Fosfor - 34 mg
Potas - 312 mg
Sód – 3 mg
Cynk - 0.14 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Ważne
Kiwi może powodować uczulenie
Alergia na kiwi może się objawiać w różny sposób, jednak najczęściej przyjmuje postać zespołu alergii jamy ustnej (pojawiają się świąd i obrzęk języka, gardła, ust i jamy ustnej).
Na kiwi powinny uważać także osoby uczulone na lateks. Owoc ten może być bowiem przyczyną reakcji krzyżowej. Można mówić o niej wtedy, gdy u osoby uczulonej na lateks objawy alergii pojawiają się także po kontakcie z substancjami, które lateksu nie zawierają, ale ich alergeny są zbliżone budową do tych pochodzących z lateksu, m.in. z kiwi. To właśnie po kontakcie z alergenami tego owocu dochodzi do najsilniejszych reakcji krzyżowych. Już nawet zjedzenie niewielkiej ilości kiwi może zapoczątkować reakcję krzyżową, a nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.
Warto wiedzieć, że kiwi może reagować krzyżowo także z pyłkami brzozy, żyta i bylicy, innymi owocami (melon, brzoskwinie, papaja, ananas i jabłko), sezamem, makiem, orzechami laskowymi i ziemniakami.
To ci się przyda
Wybieraj owoce twarde i pozbawione przebarwień. Aby sprawdzić, czy kiwi jest dojrzałe, należy owoc lekko nacisnąć - jeśli ustąpi pod palcem, jest w sam raz do zjedzenia.
Niedojrzałe owoce kiwi można przechowywać w papierowej torebce, w temperaturze pokojowej i sprawdzać codziennie, czy już dojrzały. Do torby można włożyć jabłka. Owoce te wydzielają etylen, który przyspieszy dojrzewanie kiwi.
Kiwi trzymane w lodówce zachowują świeżość nawet przez 4 tygodnie.
To ci się przyda
Przepis na maseczkę z kiwi
Do przygotowania rozświetlającej maseczki z kiwi będą potrzebne - 1 owoc i 1 łyżeczka jogurtu naturalnego. Wystarczy rozgnieść kiwi w miseczce i potem wymieszać je z jogurtem. Maseczkę należy położyć na oczyszczoną twarz i zmyć po 10-15 minutach letnią wodą.