Przejdź do głównej zawartości

ŻYWIENIOWE TRENDY 2017

Trendy żywieniowe - warzywa to jest to!


Trendem żywieniowym, który najprawdopodobniej zyska na znaczeniu w 2017 roku jest fleksitarianizm, czyli tzw. elastyczny wegetarianizm. Ten sposób żywienia przypadnie do gustu osobom, które chciałyby, aby ich menu bazowało na warzywach i owocach, ale nie potrafią całkowicie zrezygnować ze spożywania mięsa. Od kilku lat systematycznie zwiększa się grono jego wielbicieli!
Fleksitarianizm to jeden z tych trendów, który warto uwzględnić w swoim menu. Mimo, że większość z nas wie, że produkty roślinne dostarczająorganizmowi wielu cennych składników, w diecie Polaków wciąż brakuje warzyw, owoców i roślin strączkowych. Jak podaje Instytut Żywności i Żywienia, zwiększenie spożycia żywności pochodzenia roślinnego jest jedną z metod prewencji chorób nowotworowych, a także sposobem na zwiększenie odporności, walkę ze stresem i przedwczesnym starzeniem. Ponadto posiłki zasobne w warzywa z reguły są mniej kaloryczne i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała.” – komentuje Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”.

 

Trendy żywieniowe - fioletowo mi


Jak przekonują dietetycy z całego świata kolorem, który zdominuje kuchnię w 2017 roku jest fiolet. Dieta oparta na purpurowych składnikach – czy to owocach czy też warzywach – jest bowiem bogata w antyoksydanty, które z kolei mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Spowalniają procesy starzenia się skóry, działają przeciwzapalnie oraz zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Które produkty warto jeść? Prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy są owoce, a wśród nich jagody acai, czarna porzeczka czy winogrona. Spośród warzyw warto przychylnym okiem spojrzeć w stronę poczciwych rodzimych buraków. To w nich znajdziemy m.in. potas, żelazo, mangan, witaminę C, a także kwas foliowy. Fioletowe znaczy zdrowe!

Trendy żywieniowe - souping – a co to?


Rok 2017 upłynie pod znakiem „detoksu” zupowego, czyli soupingu. Ta metoda oczyszczania organizmu zdążyła już podbić Stany Zjednoczone, a teraz wkracza do Polski. Na czym polega jej fenomen? Souping to nic innego, jak konsumpcja zup przyrządzonych na wywarze ze świeżych, sezonowo dostępnych warzyw, ale bez dodatku mąki lub śmietany. Taka zupa musi także dostarczać organizmowi nie mniej niż 120 kcal. Im więcej zieleniny, tym lepiej! Nie od dziś wiadomo, że warzywa, są najlepszym przyjacielem człowieka.
Żywieniowe trendy mogą być doskonałą inspiracją. Pozwalają nam poznać zupełnie nowe produkty i smaki, ale w żadnym wypadku nie należy ślepo za nimi podążać. O ile souping, fioletowe inspiracje czy fleksitarianizm są trendami jak najbardziej korzystnymi, o tyle diety, które eliminują duże ilości produktów lub opierają się wyłącznie na jednym produkcie mogą przynieść nam więcej szkody niż pożytku. Dobra rada! Jeśli chcemy przejść na dietę, warto tę decyzję poprzedzić wizytą u dietetyka, który z pewnością doradzi nam najlepsze dla naszego organizmu rozwiązanie.

Popularne posty z tego bloga

NAUKOWCY: ODCHUDZA W DWIE GODZINY PO ZAŻYCIU Nowe odkrycie prof. Meyera dowodzi, że można równocześnie pozbyć się nadwagi i wysokiego cholesterolu. Naukowcy donoszą, wystarczy wziąć jedną by stracić 2,5 kg. Profesor Adrian Meyer udowodnił testami medycznymi, że już po 120 minutach rozbija tkankę tłuszczową. Jednocześnie odrywa warstwy cholesterolu, który odpada od tętnic. Dzięki temu, w tym samym czasie odchudza i niweluje wszystkie najważniejsze skutki zdrowotne nadwagi: wysoki cholesterol, nadmiar cukru i zaburzenia metabolizmu. Prof. Meyer z Ohio College stworzył superszybką i w 100% naturalną formułę odchudzajacą. W środowisku naukowym – od genetyków, przez środowiska medyczne i akademickie – wszyscy uznają, że jest to naukowy przełom w walce z otyłością. Potwierdzony niezależnymi testami empirycznymi, badaniami chemicznymi i badaniami klinicznymi.. Tylko w USA i Japonii formułę profesora przetestowało już 9000 ludzi. Ankiety i wywiady konsumenckie potwierdziły, że
Skuteczna dieta: co jeść żeby schudnąć raz na zawsze? Otyłość w dzisiejszych czasach stanowi bardzo poważny problem zdrowotny, z którym w żaden sposób nie potrafimy sobie poradzić. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) podaje przerażające statystyki: od 1980 do 2008 roku nastąpiło podwojenie liczby otyłych osób . Dane z 2008 roku wskazywały, iż ponad 1,4 miliarda dorosłych ludzi ma nadwagę, natomiast ponad pól miliarda zmaga się z otyłością. Co więcej szacuje się, że co najmniej 2,8 miliona ludzi umiera każdego roku z powodu nadwagi i otyłości – co daje tej jednostce chorobowej piąte miejsce na niechlubnej liście głównych przyczyn zgonów. Otyłość i jej liczne konsekwencje Statystyki te powinny dać nam wiele do myślenia – stan zdrowia ludzi na świecie pogarsza się coraz bardziej. Pamiętajmy wszakże, iż nadmiernej masy ciała nie należy rozpatrywać wyłącznie w kontekście estetyki – niech każdy sobie wygląda jak chce, lecz niech również ma świadomość  daleko idących konsekwencji

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor?

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor? Ombre, cynamonowe odcienie rudego, niebieskie włosy… Okazuje się, że wybór odpowiedniego koloru wcale nie jest taki prosty. Zobacz, który odcień sprawdzi się u Ciebie i poznaj sekrety udanej koloryzacji włosów. AGNIESZKA OLSZEWSZKA-CZUMA   2014-11-20 fot. shutterstock.com Różne odcienie blondu Witaj w świecie rasowych blondynek. Modne odcienie przechodzą od koloru szampana do delikatnego brązu. 1. Jasne włosy „Taki odcień blondu jest idealny dla kobiet o łagodnych rysach twarzy i jasnej karnacji. Ważne, żeby między włosami a cerą nie było wyraźnego kontrastu” – mówi Sebastian Machocki, ekspert od koloryzacji i stylista fryzur. Twoja ściąga Jeżeli jesteś naturalną blondynką, wybierz chłodny odcień jasnego blondu jako bazę, a od nasady włosów po ich końce, naprzemiennymi cienkimi i grubszymi pasmami, nałóż kolor jasnej wanilii. Pamiętaj, żeby zostawić u nasady 2-3-mm odrost. To sprawi, że Twoja fryzura nabierze objętości i da