Przejdź do głównej zawartości

Minerały i witaminy w twojej diecie

Minerały i witaminy w twojej diecie

   Minerały i witaminy są składnikami odżywczymi, które zapewniają dobre zdrowie i długie życie. Z naukowego punktu widzenia minerały i witaminy nie dostarczają energii same w sobie. Ich dodatkowe zapasy nie gwarantują optymalnego zdrowia. Między ilością minerałów i witamin w organizmie powinna zostać zachowana pewna równowaga.

   Witaminy są niezbędne dla rozwoju, zdrowia fizycznego i dobrego samopoczucia. Współtworzą enzymy biorące udział w produkcji energii i poprawie wydolności fizycznej. Mogą być zaangażowane w działanie układu nerwowego, odpornościowego i hormonalnego. Organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować witamin, dlatego trzeba dostarczać je w pożywieniu.

   Minerały są składnikami nieorganicznymi spełniającymi wiele funkcji regulacyjnych i budulcowych. Współtworzą strukturę kości, kontrolują równowagę płynu w tkankach, działanie nerwów, wydzielanie enzymów i kurczenie się mięśni. Minerały również nie są wytwarzane przez organizm i trzeba dostarczać je wraz z pożywieniem.



Potrzeby żywieniowe

   Ilość witamin i minerałów dostarczanych w diecie jest kwestią indywidualną, zależną od wagi, wieku i poziomu aktywności fizycznej. W 1991 r. Brytyjski Departament Zdrowia opublikował dietetyczne wartości wzorcowe, określane w skrócie DRV (Dietary Reference Values). Obejmuje różne dzienne zalecenia dietetyczne oraz obejmuje trzy wartości ustalane dla każdego składnika pokarmowego. Należą do nich przybliżone przeciętne zapotrzebowanie, zalecana i dolna dawka. Przybliżone przeciętne zapotrzebowanie jest ilością substancji odżywczej niezbędną dla danej osoby. Zalecana dawka składników odżywczych dotyczy ilości substancji odżywczej, która powinna pokrywać zapotrzebowanie 97% populacji. Z kolei dolna dawka składników ożywczych dotyczy około 3% populacji mającej niższe potrzeby.



Ustalanie DRV

   Opracowanie dietetycznych wartości wzorcowych jest trudne, ponieważ wymaga obliczenia minimalnej ilości konkretnej substancji odżywczej, jaka jest potrzebna dla zachowania zdrowia. W dalszej kolejności badacze dodają margines bezpieczeństwa uwzględniając indywidualne odchylenia. Na koniec konieczne jest oszacowanie potrzeb zapasowych. Naukowe dowody na zapotrzebowanie organizmu w odniesieniu do minerałów i witamin są nieliczne i związane z pewnymi nieścisłościami. Stąd też coraz częściej mówi się o dietetycznych wartościach wzorcowych jako o kompromisie między rzeczywistością a danymi naukowymi.



Zbilansowana dieta a potrzeby organizmu

   Zalecana dawka składników odżywczych jest wskazówką dla osób dbających o prawidłowe i zdrowe odżywianie. Jeżeli spożywa się mniej składników odżywczych, niż wynika to z zalecanej dawki, może ich zabraknąć w organizmie.

   Osoby prowadzące aktywny tryb życia oparty na regularnym uprawianiu sportu jedzą więcej niż przeciętny człowiek prowadzący siedzący tryb życia. W ich przypadku przyswojenie dostatecznych ilości witamin i minerałów z diety jest możliwe. Zupełnie inaczej jest w przypadku osób ograniczających spożycie kalorii lub stosujących niezdrową dietę. W takich sytuacjach dochodzi do tak zwanych strat witaminowych. Występują one również podczas przygotowywania i gotowania oraz przetwarzania produktów żywnościowych.

   Optymalna dieta charakteryzuje się tym, że dostarcza ilości witamin i minerałów wystarczających do zaspokojenia potrzeb organizmu. Obejmuje pięć głównych grup produktów żywnościowych oraz jest skonstruowana zgodnie z zaleceniami piramidy zdrowego żywienia.



Kiedy sięgnąć po suplementy ?

   Stosowanie zbilansowanej diety z pozoru łatwe, w praktyce może napotykać na różne trudności, które wynikają z braku czasu na przygotowywanie posiłków, albo pracę w systemie zmianowym czy częste podróżowanie. Powodów jest wiele, ale rozwiązanie tego problemu jedno. Jeżeli zbilansowany jadłospis nie zdał egzaminu, warto stosować go nadal, ale w połączeniu z suplementacją witamin i minerałów. Suplementy diety nie są rozwiązaniem złych nawyków żywieniowych i lenistwa. Zanim sięgnie się po tego typu środki, należy wzbogacić dietę w warzywa i owoce, które są najcenniejszym źródłem witamin i minerałów, podobnie jak orzechy i nasiona. Niemniej te ostatnie z reguły nie są stałym elementem jadłospisu ze względu na wysoką kaloryczność.

   Stosowanie suplementów diety jest wskazane w przypadku nieregularnego spożywania posiłków, jedzenia poniżej 1500 kcal dziennie, a także jedzenia dużo dań typu fast food. Suplementy zawierające witaminy i minerały są polecane kobietom w ciąży, weganom, osobom cierpiącym na anemię lub alergię pokarmową bądź nietolerancję. Tego typu środki powinny być stosowane przez osoby palące papierosy i często pijące alkohol. Suplementy są polecane chorym i powracającym do zdrowia.

Popularne posty z tego bloga

NAUKOWCY: ODCHUDZA W DWIE GODZINY PO ZAŻYCIU Nowe odkrycie prof. Meyera dowodzi, że można równocześnie pozbyć się nadwagi i wysokiego cholesterolu. Naukowcy donoszą, wystarczy wziąć jedną by stracić 2,5 kg. Profesor Adrian Meyer udowodnił testami medycznymi, że już po 120 minutach rozbija tkankę tłuszczową. Jednocześnie odrywa warstwy cholesterolu, który odpada od tętnic. Dzięki temu, w tym samym czasie odchudza i niweluje wszystkie najważniejsze skutki zdrowotne nadwagi: wysoki cholesterol, nadmiar cukru i zaburzenia metabolizmu. Prof. Meyer z Ohio College stworzył superszybką i w 100% naturalną formułę odchudzajacą. W środowisku naukowym – od genetyków, przez środowiska medyczne i akademickie – wszyscy uznają, że jest to naukowy przełom w walce z otyłością. Potwierdzony niezależnymi testami empirycznymi, badaniami chemicznymi i badaniami klinicznymi.. Tylko w USA i Japonii formułę profesora przetestowało już 9000 ludzi. Ankiety i wywiady konsumenckie potwierdziły, że
Skuteczna dieta: co jeść żeby schudnąć raz na zawsze? Otyłość w dzisiejszych czasach stanowi bardzo poważny problem zdrowotny, z którym w żaden sposób nie potrafimy sobie poradzić. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) podaje przerażające statystyki: od 1980 do 2008 roku nastąpiło podwojenie liczby otyłych osób . Dane z 2008 roku wskazywały, iż ponad 1,4 miliarda dorosłych ludzi ma nadwagę, natomiast ponad pól miliarda zmaga się z otyłością. Co więcej szacuje się, że co najmniej 2,8 miliona ludzi umiera każdego roku z powodu nadwagi i otyłości – co daje tej jednostce chorobowej piąte miejsce na niechlubnej liście głównych przyczyn zgonów. Otyłość i jej liczne konsekwencje Statystyki te powinny dać nam wiele do myślenia – stan zdrowia ludzi na świecie pogarsza się coraz bardziej. Pamiętajmy wszakże, iż nadmiernej masy ciała nie należy rozpatrywać wyłącznie w kontekście estetyki – niech każdy sobie wygląda jak chce, lecz niech również ma świadomość  daleko idących konsekwencji

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor?

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor? Ombre, cynamonowe odcienie rudego, niebieskie włosy… Okazuje się, że wybór odpowiedniego koloru wcale nie jest taki prosty. Zobacz, który odcień sprawdzi się u Ciebie i poznaj sekrety udanej koloryzacji włosów. AGNIESZKA OLSZEWSZKA-CZUMA   2014-11-20 fot. shutterstock.com Różne odcienie blondu Witaj w świecie rasowych blondynek. Modne odcienie przechodzą od koloru szampana do delikatnego brązu. 1. Jasne włosy „Taki odcień blondu jest idealny dla kobiet o łagodnych rysach twarzy i jasnej karnacji. Ważne, żeby między włosami a cerą nie było wyraźnego kontrastu” – mówi Sebastian Machocki, ekspert od koloryzacji i stylista fryzur. Twoja ściąga Jeżeli jesteś naturalną blondynką, wybierz chłodny odcień jasnego blondu jako bazę, a od nasady włosów po ich końce, naprzemiennymi cienkimi i grubszymi pasmami, nałóż kolor jasnej wanilii. Pamiętaj, żeby zostawić u nasady 2-3-mm odrost. To sprawi, że Twoja fryzura nabierze objętości i da