Przejdź do głównej zawartości

Minerały i witaminy w twojej diecie

Minerały i witaminy w twojej diecie

   Minerały i witaminy są składnikami odżywczymi, które zapewniają dobre zdrowie i długie życie. Z naukowego punktu widzenia minerały i witaminy nie dostarczają energii same w sobie. Ich dodatkowe zapasy nie gwarantują optymalnego zdrowia. Między ilością minerałów i witamin w organizmie powinna zostać zachowana pewna równowaga.

   Witaminy są niezbędne dla rozwoju, zdrowia fizycznego i dobrego samopoczucia. Współtworzą enzymy biorące udział w produkcji energii i poprawie wydolności fizycznej. Mogą być zaangażowane w działanie układu nerwowego, odpornościowego i hormonalnego. Organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować witamin, dlatego trzeba dostarczać je w pożywieniu.

   Minerały są składnikami nieorganicznymi spełniającymi wiele funkcji regulacyjnych i budulcowych. Współtworzą strukturę kości, kontrolują równowagę płynu w tkankach, działanie nerwów, wydzielanie enzymów i kurczenie się mięśni. Minerały również nie są wytwarzane przez organizm i trzeba dostarczać je wraz z pożywieniem.



Potrzeby żywieniowe

   Ilość witamin i minerałów dostarczanych w diecie jest kwestią indywidualną, zależną od wagi, wieku i poziomu aktywności fizycznej. W 1991 r. Brytyjski Departament Zdrowia opublikował dietetyczne wartości wzorcowe, określane w skrócie DRV (Dietary Reference Values). Obejmuje różne dzienne zalecenia dietetyczne oraz obejmuje trzy wartości ustalane dla każdego składnika pokarmowego. Należą do nich przybliżone przeciętne zapotrzebowanie, zalecana i dolna dawka. Przybliżone przeciętne zapotrzebowanie jest ilością substancji odżywczej niezbędną dla danej osoby. Zalecana dawka składników odżywczych dotyczy ilości substancji odżywczej, która powinna pokrywać zapotrzebowanie 97% populacji. Z kolei dolna dawka składników ożywczych dotyczy około 3% populacji mającej niższe potrzeby.



Ustalanie DRV

   Opracowanie dietetycznych wartości wzorcowych jest trudne, ponieważ wymaga obliczenia minimalnej ilości konkretnej substancji odżywczej, jaka jest potrzebna dla zachowania zdrowia. W dalszej kolejności badacze dodają margines bezpieczeństwa uwzględniając indywidualne odchylenia. Na koniec konieczne jest oszacowanie potrzeb zapasowych. Naukowe dowody na zapotrzebowanie organizmu w odniesieniu do minerałów i witamin są nieliczne i związane z pewnymi nieścisłościami. Stąd też coraz częściej mówi się o dietetycznych wartościach wzorcowych jako o kompromisie między rzeczywistością a danymi naukowymi.



Zbilansowana dieta a potrzeby organizmu

   Zalecana dawka składników odżywczych jest wskazówką dla osób dbających o prawidłowe i zdrowe odżywianie. Jeżeli spożywa się mniej składników odżywczych, niż wynika to z zalecanej dawki, może ich zabraknąć w organizmie.

   Osoby prowadzące aktywny tryb życia oparty na regularnym uprawianiu sportu jedzą więcej niż przeciętny człowiek prowadzący siedzący tryb życia. W ich przypadku przyswojenie dostatecznych ilości witamin i minerałów z diety jest możliwe. Zupełnie inaczej jest w przypadku osób ograniczających spożycie kalorii lub stosujących niezdrową dietę. W takich sytuacjach dochodzi do tak zwanych strat witaminowych. Występują one również podczas przygotowywania i gotowania oraz przetwarzania produktów żywnościowych.

   Optymalna dieta charakteryzuje się tym, że dostarcza ilości witamin i minerałów wystarczających do zaspokojenia potrzeb organizmu. Obejmuje pięć głównych grup produktów żywnościowych oraz jest skonstruowana zgodnie z zaleceniami piramidy zdrowego żywienia.



Kiedy sięgnąć po suplementy ?

   Stosowanie zbilansowanej diety z pozoru łatwe, w praktyce może napotykać na różne trudności, które wynikają z braku czasu na przygotowywanie posiłków, albo pracę w systemie zmianowym czy częste podróżowanie. Powodów jest wiele, ale rozwiązanie tego problemu jedno. Jeżeli zbilansowany jadłospis nie zdał egzaminu, warto stosować go nadal, ale w połączeniu z suplementacją witamin i minerałów. Suplementy diety nie są rozwiązaniem złych nawyków żywieniowych i lenistwa. Zanim sięgnie się po tego typu środki, należy wzbogacić dietę w warzywa i owoce, które są najcenniejszym źródłem witamin i minerałów, podobnie jak orzechy i nasiona. Niemniej te ostatnie z reguły nie są stałym elementem jadłospisu ze względu na wysoką kaloryczność.

   Stosowanie suplementów diety jest wskazane w przypadku nieregularnego spożywania posiłków, jedzenia poniżej 1500 kcal dziennie, a także jedzenia dużo dań typu fast food. Suplementy zawierające witaminy i minerały są polecane kobietom w ciąży, weganom, osobom cierpiącym na anemię lub alergię pokarmową bądź nietolerancję. Tego typu środki powinny być stosowane przez osoby palące papierosy i często pijące alkohol. Suplementy są polecane chorym i powracającym do zdrowia.

Popularne posty z tego bloga

NAUKOWCY: ODCHUDZA W DWIE GODZINY PO ZAŻYCIU Nowe odkrycie prof. Meyera dowodzi, że można równocześnie pozbyć się nadwagi i wysokiego cholesterolu. Naukowcy donoszą, wystarczy wziąć jedną by stracić 2,5 kg. Profesor Adrian Meyer udowodnił testami medycznymi, że już po 120 minutach rozbija tkankę tłuszczową. Jednocześnie odrywa warstwy cholesterolu, który odpada od tętnic. Dzięki temu, w tym samym czasie odchudza i niweluje wszystkie najważniejsze skutki zdrowotne nadwagi: wysoki cholesterol, nadmiar cukru i zaburzenia metabolizmu. Prof. Meyer z Ohio College stworzył superszybką i w 100% naturalną formułę odchudzajacą. W środowisku naukowym – od genetyków, przez środowiska medyczne i akademickie – wszyscy uznają, że jest to naukowy przełom w walce z otyłością. Potwierdzony niezależnymi testami empirycznymi, badaniami chemicznymi i badaniami klinicznymi.. Tylko w USA i Japonii formułę profesora przetestowało już 9000 ludzi. Ankiety i wywiady konsumenckie potwierdziły, że...
Tajemnicza chmura w kształcie UFO pojawiła się w piątkowy wieczór na niebie w Szwecji. Niesamowite zjawisko mogli obserwować turyści w ośrodku narciarskim na północy kraju. Niesamowite chmury nad ośrodkiem narciarskim w Szwecji / Mimmi Dahlstrom / FORUM Jak informuje "Daily Mail", turyści byli oszołomieni tym, co zobaczyli ponad szczytami gór. Zjawisko było widoczne głównie na niebie nad ośrodkiem Duved w Szwecji. Narciarze zatrzymywali się na stoku, by uwiecznić chmurę na zdjęciach. Chmury soczewkowe występują głównie w pobliżu masywów górskich. Powstają podczas przepływu mas powietrza o stabilnej wilgotności. Unoszą się na niebie jako fale nieruchomych, stojących chmur. Obserwując je, można odnieść nieodparte wrażenie, że podziwia się wiszące kosmiczne statki. Eksperci twierdzą, że był to tzw. chmura soczewkowa (altocumulus lenticularis), która swoim kształtem przypomina UFO. Okazuje się jednak, że tego rodzaju chmury są  niebezpieczne dla samolotów...
Norweska firma Sway zaprojektowała i zbuduje największą na świecie turbinę wiatrową. Będzie ona miała moc 10 MW – poformował portal energii odnawialnej Cleantechnica. Największe obecnie seryjnie produkowane turbiny wiatrowe mają moc 5 MW i są instalowane na farmach wiatrowych w USA. Średnia moc dużej turbiny wiatrowej to 2,5 MW. Jednak, im większa turbina, tym bardziej spada koszt pozyskiwania z niej megawata energii – pisze Cleantechnica. Większość wielkich turbin instaluje się jako wyniesione, na szelfie morskim, aby uniknąć problemów wynikających z ograniczeń bezpieczeństwa.  Turbina zaprojektowana przez Sway jest rzeczywiście wielka - ma 162,46 m wysokości, a długość łopat wirnika wynosi 145,5 m. Norweska firma projektowała ją od 2004 roku, wspólnie z państwowym koncernem Enova i brytyjską firmą Clipper Marine.  Posiada ona automatyczny mechanizm zmiany kierunku obrotu łopat w momencie zmiany kierunku wiatru. Może też wytrzymać wiatry sztormowe i hur...