Przejdź do głównej zawartości

ZDROWE ODŻYWIANIE

ZDROWE ODŻYWIANIE – OD CZEGO ZACZĄĆ? CZARNA LISTA


Zrób mały eksperyment – zapytaj pierwszą napotkaną osobę czy chciałaby w zdrowiu fizycznym i sprawności umysłowej dożyć 120 lat – z pewnością ta osoba odpowie twierdząco. Poinformuj ją, że zdrowie zaczyna się na talerzu – bo jedzenie ma znaczenie. Zdrowe odżywianie to podstawa funkcjonowania naszego organizmu, nie słyszano bowiem o nikim, kto na codzień żywiłby się przysłowiowymi hamburgerami zapijanymi colą i dożyłby na takim żywieniu sędziwego wieku w pełnym zdrowiu i jasności umysłu. Zapewne usłyszysz: „tak, chcę się zdrowo odżywiać, ale nie wiem od czego zacząć”.
Zatem od czego zacząć? Kiedy już podjęta zostanie decyzja, że chcemy „wyjść z matrixa” i dołączyć do grupy ludzi mających jak największe szanse na długowieczność i bycie przewlekle zdrowym – przystępujemy do działania.
Działaniem numer 1 jest porządek w lodówce i kuchennych szafkach!
Oto czarna lista 20 produktów, które powinny zniknąć z Twojej kuchni i wylądować w koszu.
1. Wszelakiej maści faszerowane konserwantami i polepszaczami smaku przetwory mięsne i rybne (gotowe wędliny, sałatki rybne itd.), wszelkie produkty puszkowane (mięsa, ryby, warzywa), smalec
2. Kostki rosołowe z glutaminianem sodu (prawie wszystkie obecne na rynku)
3. Zupki w proszku, proszkowane dressingi do sałatek, fixy do dań obiadowych, przyprawy do kurczaka, kisiele, budynie, galaretki itp.
4. Proszkowane i płynne przyprawy z glutaminianem sodu (Kucharek, Vegeta, Jarzynka, Maggi), syntetyczne aromaty do ciast, cukier wanilinowy itp.
5. Kupne ketchupy, majonezy, sosy, dressingi itp.
6. Margaryny i mixy margaryn z masłem
7. Smarowidła napakowane rafinowanymi tłuszczami i białym cukrem (typu Nutella, Snickers itp.)
8. Dżemy, syropy i konfitury słodzone białym cukrem
9. Czipsy, chrupki, orzeszki w karmelu i tym podobne „pogryzanki”
10. Biały cukier i jego przetwory (zapasy słodyczy, czekoladek, ciastek i tym podobnych) oraz syntetyczne słodziki
11. Sól rafinowana biała
12. Rafinowane oleje roślinne
13. Biała mąka i jej przetwory (pieczywo i makarony z białej mąki, krakersy, słone paluszki, sucharki itp.)
14. Biały ryż
15. Kupne gotowe płatki śniadaniowe i kupne gotowe musli
16. Mrożone frytki, pizze, hamburgery, paluszki rybne i kupne lody
17. Napoje gazowane, energetyzujące, soki w kartonach, napoje alkoholowe
18. Słodzone białym cukrem jogurty owocowe, serki homogenizowane, maślanki i kefiry smakowe
19. Jajka – o ile nie były kupione bezpośrednio „od gospodarza” (nie zniosły je kurki żyjące na wolności)
20. Mleko UHT, serki topione, śmietanki UHT,  wszelkie przemysłowo przetworzone produkty nabiałowe
Po takiej operacji możemy stwierdzić, że w zasadzie nie mamy nic do jedzenia 🙂 Będziecie w błędzie: otóż jedynie i wyłącznie to, co właśnie się ostało w szafkach i lodówkach po tym armageddonie TO JEST PRAWDZIWE JEDZENIE!
Na drugi dzień (albo i tego samego, bo po co czekać) idziemy do sklepu ze zdrową żywnością oraz do warzywniaka i robimy zdrowe zakupy.

Popularne posty z tego bloga

JAK ŁAGODZIĆ SKUTKI AZS Egzema, skaza białkowa, astma skóry czy świerzbiączka to nazwy dotyczące jednej jednostki chorobowej – atopowego zapalenia skóry, czyli AZS. Nie ma jeszcze na nie leku, ale trafne rozpoznanie i konsekwentna pielęgnacja ciała może znacząco złagodzić objawy choroby AZS dotyka kilka procent dorosłych i aż 10-20 proc. dzieci. Pojawia się najczęściej u noworodków lub między 6 a 7 rokiem życia dziecka. Jest chorobą przewlekłą o cyklicznym charakterze – okresowo występuje zaostrzenie objawów, po czym w dużej mierze ustępują. Główną przyczyną jest nieprawidłowe funkcjonowanie bariery ochronnej skóry, co sprawia, że substancje drażniące przenikają do jej wnętrza. Atopowe Zapalenie Skóry (AZS) - przyczyny choroby AZS najczęściej atakuje dzieci, ponieważ ich skóra jest wyjątkowo wrażliwa, jednak konkretne przyczyny choroby nie są do końca poznane. Udało się jednak wyróżnić czynniki, które wpływają na pojawienie się lub spotęgowanie objawów, czyli: g...
Objętość włosów: jak ją zwiększyć? 11 rad Nawet jeśli urodziłaś się z gęstymi włosami, z czasem możesz zauważyć, że są coraz słabsze. Warto poznać sztuczki, które optycznie zwiększą objętość fryzury, i pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji włosów cienkich. WH   2014-08-06 fot. kiukson 2014/shutterstock.com Włosy są jedną z tych części ciała, którą większość z nas chciałabym mieć grubszą, a raczej – gęstszą. Nawet jeśli tylko niektóre kobiety urodziły się z cienkimi włosami, problem ten dopadnie w końcu prawie wszystkie. „Zazwyczaj kobiety tracą włosy z powodu jakichś chemicznych kuracji lub nadużywania prostownicy. Jednak przyczyna może tkwić także w dolegliwościach zdrowotnych takich, jak anemia lub problemy z tarczycą” – wyjaśnia Francesca Fusco, dermatolog w Icahn School of Medicine at Mount Sinai School of Medicine. Inną, często występującą, przyczyną jest stres i zmiany hormonalne - np. kobiety mogą tracić włosy do roku po urodzeniu dziecka. Jeśli zaobserwowałaś z...

10 OLEJKÓW ETERYCZNYCH, KTÓRE ZAWSZE WARTO MIEĆ W DOMU

10 OLEJKÓW ETERYCZNYCH, KTÓRE ZAWSZE WARTO MIEĆ W DOMU Olejki eteryczne to wspaniały dar natury, który warto zawsze mieć w domu: mają one zastosowanie nie tylko jako  naturalne substancje zapachowe  (przydatne do sprzątania, prania, odświeżania pomieszczeń, odstraszania owadów itp.). Każdy z nich mieć może również pewne  działanie prozdrowotne,  a nawet terapeutyczne. Oczywiście mam na myśli  naturalne olejki eteryczne  otrzymywane z roślin, a nie produkty o mylących nazwach (takich jak „olejek zapachowy” czy „kompozycja zapachowa”), które mogą mieć w składzie syntetyczne składniki (np. pochodne ropy naftowej) i różne niesprzyjające zdrowiu dodatki. Takie  „olejki zapachowe”  kupowane po taniości w przygodnych sklepach, kwiaciarniach, na bazarach czy też stoiskach z pamiątkami lub artykułami egzotycznymi – z punktu widzenia aromaterapii są nieprzydatne, a nawet mogą być szkodliwe. Aby mieć pewność, że mamy do czynienia z  prawdziwy...