Przejdź do głównej zawartości

Indeks glikemiczny


Wstęp

Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Indeks glikemiczny żywności nie może być ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzących w jej skład węglowodanów. Aby go wyznaczyć, należy podać konkretny produkt, konkretnej osobie. Podaje się dany produkt grupie osób a następnie przez dwie godziny, co 15 minut pobiera im krew i bada się poziom cukru. W ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG. Stwierdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach ochotników dają zbliżone wyniki. Wyniki uzyskiwane u osób chorych na cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Zjedzenie węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, które znacznie wychyliło się w jedną stronę i musi to podobnie uczynić w przeciwną - poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią. Poza różnymi niemiłymi doznaniami - objawem hipoglikemii jest głód. Chęć jego zaspokojenia jest powodem niekontrolowanego pojadania. Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu w dwojaki sposób: wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Insulina aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia tłuszczy - głównie z dostarczanych węglowodanów. W tej też formie następuje składowanie. Ponadto insulina ułatwia deponowanie tłuszczy krążących w surowicy krwi do komórek tłuszczowych. Jest więc ona tzw. hormonem anabolicznym.
Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 70). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny.



Tabela indeksów glikemicznych

Indeks Glikemiczny - zakresy wartości
Niski Indeks Glikemiczny = 55 lub mniej
Średni Indeks Glikemiczny = 56-69
Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 lub więcej

ProduktIndeks Glikemiczny
Ananas59
Arbuz75
Banan59
Banany dojrzałe72
Baton Mars65
Baton Twix44
Biszkopt46
Brzoskwinie29
Brzoskwinie z puszki w syropie52
Budyń43
Buraki65
Cebula15
Chipsy90
Chleb - Pieczywo francuskie95
Chleb biały95
Chleb pełnoziarnisty żytni58
Chleb pszenny85
Chleb pumpernikiel40
Chleb żytni na zakwasie55
Chrupki kukurydziane63
Chrupki pszenne70
Ciasto francuskie59
Coca Cola63
Cukier rafinowany68
Czekolada biała44
Czekolada gorzka22
Czekolada mleczna49
Czereśnie22
Czosnek15
Daktyle suszone103
Dynia75
Fanta68
Fasola biała40
Fasola biała, ugotowana33
Fasola czarna30
Fasola płaskostrąkowa46
Fasola szparagowa71
Figi suszone35
Fruktoza20
Frytki95
Glukoza100
Grejpfrut25
Groch gotowany22
Groszek zielony45
Groszek zielony z puszki61
Gruszki42
Herbatniki57
Jabłka38
Jabłka suszone29
Jogurt owocowy36
Jogurt 0% tłuszczu27
Jogurt czysty bez cukru15
Jogurt naturalny36
Kasza gryczana ugotowana54
Kasza jaglana, ugotowana71
Kasza manna58
Kiełki fasoli Mung25
Kiwi52
Kleik ryżowy90
Knedle ziemniaczane52
Kukurydza słodka53
Kukurydza z puszki55
Kus kus gotowany65
Laktoza46
Lody z pełnego mleka61
Maltoza110
Makaron65
Mango55
Marchewka długo gotowana85
Marchewka świeża30
Mąka kukurydziana70
Melon65
Miód87
Mleko odtłuszczone32
Mleko pełne 3% tłuszczu27
Mleko słodzone, zagęszczone61
Mleko zsiadłe32
Morele suszone30
Morele świeże15
Nutella33
Orzechy22
Orzeszki ziemne, solone, prażone14
Otręby owsiane55
Płatki kukurydziane84
Płatki owsiane błyskawiczne85
Płatki ryżowe80
Pomarańcza44
Pomidory15
Popcorn72
Proso70
Rodzynki64
Ryba38
Ryż Basmati gotowany60
Ryż biały gotowany70
Ryż brązowy (naturalny) gotowany55
Ryż długoziarnisty gotowany56
Rzepa72
Soczewica z puszki44
Soczewica zielona gotowana30
Soja14
Soja z puszki18
Sok ananasowy46
Sok grejfrutowy48
Sok jabłkowy40
Sok pomarańczowy52
Sok pomidorowy bez cukru38
Sok z marchwi świeży43
Śliwki30
Truskawki40
Winogrona46
Wiśnie25
Ziarna całe pszenicy41
Ziarna całe żyta34
Ziarno jęczmienia25
Ziarno kukurydzy69
Ziemniaki gotowane95
Ziemniaki młode57
Ziemniaki pieczone85
Ziemniaki puree90



Ciekawostki

Indeks glikemiczny produktów żywnościowych spożywanych w ich naturalnej postaci jest znacznie niższy niż gotowanych lub przetworzonych w inny sposób. Pełnoziarniste płatki zbożowe i pieczywo z pełnej mąki zawierają dużo błonnika, witamin i pierwiastków śladowych, które mają zdolność obniżania wysokiego poziomu glukozy we krwi. Aby indeks glikemiczny spożywanych produktów nie był duży musimy wziąć pod uwagę następujące aspekty:
  • błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi. Może również podwyższyć czułość receptorów podatnych na insulinę w mięśniu, tak że glukoza łatwiej przedostaje się do komórki. Jeśli receptory są mało czułe, wtedy trzustka zwiększa wydzielanie insuliny by zrównoważyć dopływ glukozy do komórek mięśni,
  • formę produktu - czy jest zmielony lub w inny sposób przetworzony czy występują w nim pełne ziarna lub włókna,
  • stopień przygotowania lub ugotowania - co pozwala na zbadanie zawartości skrobi,
  • obecność fruktozy i laktozy (obie mają niski indeks glikemiczny),
  • czas spożywania pokarmu, czas jedzenia ma wpływ na wydzielanie glukozy do krwi - im szybciej jesz, tym jest ono szybsze,
  • produkty bogate w tłuszcze, o niskim indeksie glikemicznym mogą być błędnie zakwalifikowane, bo tłuszcze i białko spowalniają opróżnianie żołądka, a tym samym i szybkość trawienia w jelicie cienkim. A zatem ich indeks glikemiczny może być relatywnie niższy niż produktów zawierających mniej tłuszczów.

Popularne posty z tego bloga

NAUKOWCY: ODCHUDZA W DWIE GODZINY PO ZAŻYCIU Nowe odkrycie prof. Meyera dowodzi, że można równocześnie pozbyć się nadwagi i wysokiego cholesterolu. Naukowcy donoszą, wystarczy wziąć jedną by stracić 2,5 kg. Profesor Adrian Meyer udowodnił testami medycznymi, że już po 120 minutach rozbija tkankę tłuszczową. Jednocześnie odrywa warstwy cholesterolu, który odpada od tętnic. Dzięki temu, w tym samym czasie odchudza i niweluje wszystkie najważniejsze skutki zdrowotne nadwagi: wysoki cholesterol, nadmiar cukru i zaburzenia metabolizmu. Prof. Meyer z Ohio College stworzył superszybką i w 100% naturalną formułę odchudzajacą. W środowisku naukowym – od genetyków, przez środowiska medyczne i akademickie – wszyscy uznają, że jest to naukowy przełom w walce z otyłością. Potwierdzony niezależnymi testami empirycznymi, badaniami chemicznymi i badaniami klinicznymi.. Tylko w USA i Japonii formułę profesora przetestowało już 9000 ludzi. Ankiety i wywiady konsumenckie potwierdziły, że

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor?

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor? Ombre, cynamonowe odcienie rudego, niebieskie włosy… Okazuje się, że wybór odpowiedniego koloru wcale nie jest taki prosty. Zobacz, który odcień sprawdzi się u Ciebie i poznaj sekrety udanej koloryzacji włosów. AGNIESZKA OLSZEWSZKA-CZUMA   2014-11-20 fot. shutterstock.com Różne odcienie blondu Witaj w świecie rasowych blondynek. Modne odcienie przechodzą od koloru szampana do delikatnego brązu. 1. Jasne włosy „Taki odcień blondu jest idealny dla kobiet o łagodnych rysach twarzy i jasnej karnacji. Ważne, żeby między włosami a cerą nie było wyraźnego kontrastu” – mówi Sebastian Machocki, ekspert od koloryzacji i stylista fryzur. Twoja ściąga Jeżeli jesteś naturalną blondynką, wybierz chłodny odcień jasnego blondu jako bazę, a od nasady włosów po ich końce, naprzemiennymi cienkimi i grubszymi pasmami, nałóż kolor jasnej wanilii. Pamiętaj, żeby zostawić u nasady 2-3-mm odrost. To sprawi, że Twoja fryzura nabierze objętości i da
JAK ŁAGODZIĆ SKUTKI AZS Egzema, skaza białkowa, astma skóry czy świerzbiączka to nazwy dotyczące jednej jednostki chorobowej – atopowego zapalenia skóry, czyli AZS. Nie ma jeszcze na nie leku, ale trafne rozpoznanie i konsekwentna pielęgnacja ciała może znacząco złagodzić objawy choroby AZS dotyka kilka procent dorosłych i aż 10-20 proc. dzieci. Pojawia się najczęściej u noworodków lub między 6 a 7 rokiem życia dziecka. Jest chorobą przewlekłą o cyklicznym charakterze – okresowo występuje zaostrzenie objawów, po czym w dużej mierze ustępują. Główną przyczyną jest nieprawidłowe funkcjonowanie bariery ochronnej skóry, co sprawia, że substancje drażniące przenikają do jej wnętrza. Atopowe Zapalenie Skóry (AZS) - przyczyny choroby AZS najczęściej atakuje dzieci, ponieważ ich skóra jest wyjątkowo wrażliwa, jednak konkretne przyczyny choroby nie są do końca poznane. Udało się jednak wyróżnić czynniki, które wpływają na pojawienie się lub spotęgowanie objawów, czyli: genet