Przejdź do głównej zawartości
Witaminy są związkami organicznymi, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć (lub w niewielkiej ilości, w przewodzie pokarmowym, dzięki specyficznej florze bakteryjnej), muszą one być dostarczone wraz z pożywieniem w gotowej postaci lub w formie prowitamin, które w trakcie przemian metabolicznych uzyskują pełną aktywność biologiczną. Witaminy - czyli czynniki uzupełniające, termin ten wprowadził polski biochemik Kazimierz Funk, który w 1911 roku wydzielił związek o takim charakterze i nazwał go witaminą B1.

Witaminy to związki, nie będące źródłem energii ani strukturalnymi składnikami tkanek, niezbędne jednak dla wzrostu i rozwoju organizmu oraz prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Ich działanie biologiczne jest widoczne już przy bardzo małych stężeniach. Mechanizm działania witamin jest różny, jednak wszystkie wpływają w sposób bezpośredni lub pośredni na komórkowe procesy metaboliczne, najczęściej jako koenzymy lub biologiczne aktywne składniki o charakterze hormonów. 

Jak wiadomo niedobór którejś z witamin w organizmie powoduje hipowitaminozę, a jej brak chorobę zwaną awitaminozą. Już niewielkie niedobory witamin mogą prowadzić do różnego rodzaju zaburzeń oraz zwiększać ryzyko występowania tzw. chorób cywilizacyjnych. Nadmierne spożycie lub przedawkowanie niektórych z nich jest również bardzo szkodliwe i może być przyczyną powstawania schorzenia spowodowanego ich nadmiarem - hiperwitaminozy, z objawami zatrucia. 



Podział, funkcje, źródła, zapotrzebowanie, ciekawostki

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Mogą być magazynowane przez co organizm może w większym stopniu tolerować ich niedobory okresowe w organizmie.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie. Witaminy te są gromadzone w organizmie w niewielkim stopniu, stąd dawka pokarmowa powinna zawierać ich optymalną ilość.


Witamina A

Funkcje:

Aktywność witaminy A wykazuje szereg związków strukturalnie spokrewnionych. W organizmie zwierzęcym jest to Retinol oraz jego pochodne (np. Retinal, 3-Dehydroretinol). W roślinach i grzybach witamina A wystepuje tylko jako prowitamina i jej głównym związkiem jest ß-karoten, ponadto występują związki określane jako Karotenoidy. Witamina A zapobiega kurzej ślepocie, osłabieniu wzroku, pomaga w leczeniu wielu chorób oczu, wchodzi bowiem w skład rodopsyny, światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki oka. Witamina A zapewnia również prawidłowy wygląd skóry i wpływa na syntezę białek, lipidów i hormonów tarczycy, utrzymuje w zdrowiu błonę śluzową jamy ustnej, nosa, gardła, płuc, przewodu pokarmowego oraz zwiększa oporność na zakażenia.


Źródła:
Jako  Retinol i pochodne: w wątrobie, tranie z rybiej wątroby, żółtku jaja, mleku, maśle, margarynach. Jako ß-karoten i pochodne (prowitamina A): w czerwonych i żółtych owocach oraz warzywach (marchewce, dyni, morelach, brzoskwiniach), ciemno zielonych częściach warzyw (szpinak, brokuły, jarmuż, sałata).


Zapotrzebowanie: 
Witaminę A wyraża się w tabelach żywieniowych jako "Równoważnik Retinolu" w mikrogramach [µg]. Retinol wykazuje 100% bioaktywności.
1 [µg] Równoważnika Retinolu = 1 [µg] czystej formy Retinolu (pochodzenia zwierzęcego)
= 6 [µg] ß-karotenu (pochodzenia roślinnego)
= 12 [µg] innych Karotenoidów (pochodzenia roślinnego)

Witaminę A wyraża się również w tabelach żywieniowych w Jednostkach Międzynarodowych [I.U.]. Aby przeliczyć Jednostki Międzynarodowe na Równoważnik Retinolu należy zastosować przelicznik 
1 [µg] Równoważnika Retinolu 3,3 Jednostek Międzynarodowych [I.U.]. 

Zalecane normy dietetyczne na Witaminę A dla różnych grup ludności*
Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [µg / dzień]Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych
[µg / dzień]
Dzieci 1-3 lat300600
Dzieci 4-8 lat400900
Chłopcy 9-13 lat6001700
Młodzież męska 14-18 lat9002800
Mężczyźni 19-30 lat9003000
Mężczyźni 31-50 lat9003000
Mężczyźni 51-70 lat9003000
Mężczyźni powyżej 70 lat9003000
Dziewczęta 9-13 lat
6001700
Młodzież żeńska 14-18 lat7002800
Kobiety 19-30 lat 7003000
Kobiety 31-50 lat7003000
Kobiety 51-70 lat7003000
Kobiety powyżej 70 lat7003000
Kobiety ciężarne do 18 lat7502800
Kobiety ciężarne 19-30 lat7703000
Kobiety ciężarne 31-50 lat7703000
Kobiety karmiące do 18 lat12002800
Kobiety karmiące 19-30 lat13003000
Kobiety karmiące 31-50 lat13003000

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:
  • jako witamina A, zwana retinolem, znajduje się tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego. Jako prowitamina A, zwana karotenem, znajduje się w żywności pochodzenia roślinnego,
  • w związku z dużym obciążeniem oczu, osoby których praca wiąże się z długim siedzeniem przed monitorem komputera potrzebują więcej witaminy A,
  • ß-karoten występuje szczególnie w czerwonych i żółtych owocach oraz warzywach. Jest odpowiedzialny za nasycony żółty, pomarańczowy i czerwony barwnik tych roślin,
  • tylko ß-karoten jest efektywnym przeciwutleniaczem. Ponadto jego przedawkowanie nie wykazuje tak dużej toksyczności jak przedawkowanie witaminy A,
  • duże dawki Witaminy A podawane podczas ciąży mogą wywołać przedwczesną akcję porodową, a także nieprawidłowości oraz trudności przy porodzie,
  • witamina A (jako retinol i karoten) należy do witamin dość trwałych, która podczas gotowania i prawidłowo przeprowadzonych procesów obróbki termicznej nie ulega zmianie. W bardzo wysokich temperaturach stosowanych podczas smażenia dochodzi do dużych strat witaminy A. Retinol ulega też łatwo rozkładowi w czasie jełczenia tłuszczu. Witamina A jest wrażliwa na światło.
  • produkty z dużą zawartością ß-karotenu mogą dostarczać potrzebną dawkę witaminy A, bez ryzyka spowodowania zmian nowotworowych.


Witamina D

Funkcje:

Witamina D (jako witamina D2, czyli ergokalcyferol i witamina D3 czyli cholekalcyferol) pełni istotną funkcję w regulowaniu przemiany wapnia i fosforu oraz tworzeniu kości. Witamina ta wzmaga wchłanianie wapnia i fosforu z jelit, a także hamuje ilość wapnia wydalanego z organizmu. Jest także niezbędna do optymalnego formowania układu szkieletowego, pośrednio wpływa na prawidłowe przewodzenie nerwowe oraz prawidłową pracę serca.


Źródła:
Syntetyzowana przez organizm pod wpływem światła słonecznego, występuje w tranie z wątroby ryby, sardynkach, makrelach, śledziach, łososiu, tuńczyku, żółtku jaja, wątrobie, mleku i jego przetworach.


Zapotrzebowanie: 
Witaminę D wyraża się w tabelach żywieniowych w mikrogramach [µg] lub Jednostkach Międzynarodowych [I.U.]
1 Jednostka Międzynarodowa [I.U.]= 0,025 [µg]

Zalecane normy dietetyczne na Witaminę D dla różnych grup ludności przy uwzględnieniu niedostatecznej ekspozycji światła słonecznego*
Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [µg / dzień]Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych
[µg / dzień]
Dzieci 1-3 lat1563
Dzieci 4-8 lat1575
Chłopcy 9-13 lat15100
Młodzież męska 14-18 lat15100
Mężczyźni 19-30 lat15100
Mężczyźni 31-50 lat15100
Mężczyźni 51-70 lat15100
Mężczyźni powyżej 70 lat20100
Dziewczęta 9-13 lat
15100
Młodzież żeńska 14-18 lat15100
Kobiety 19-30 lat 15100
Kobiety 31-50 lat15100
Kobiety 51-70 lat15100
Kobiety powyżej 70 lat20100
Kobiety ciężarne do 18 lat15100
Kobiety ciężarne 19-30 lat15100
Kobiety ciężarne 31-50 lat15100
Kobiety karmiące do 18 lat15100
Kobiety karmiące 19-30 lat15100
Kobiety karmiące 31-50 lat15100

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:
  • witamina D powstaje w skórze człowieka w wyniku działania słonecznych promieni ultrafioletowych. Z pożywieniem przyjmuje się głównie jej formę wstępną (prowitaminę), która w kolejnym etapie przetwarzana jest w wątrobie, nerkach i skórze na właściwą witaminę D,
  • ludzie starsi są szczególnie narażeni są na powstanie niedoborów witaminy D. W związku z wiekiem maleje bowiem zdolność skóry do produkowania tej witaminy pod wpływem światła słonecznego. Winna temu jest również dużo niższa aktywność fizyczna osób starszych,
  • witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, ułatwia to jej magazynowanie w organizmie, dlatego też zbyt duże dawki mogą powodować hiperwitaminozę,
  • istnieją dowody, iż niedobór witaminy D jest najczęstszym niedoborem wśród wszystkich witamin i minerałów,
  • istnieją również dowody na to, iż niedobór witaminy D jest przyczyną zachorowań na: stwardnienie rozsiane, toczeń układowy, pewne typy nowotworów (jelita grubego, trzustki, piersi, jajników), nadciśnienie. Niedobór witaminy D obserwuje się u ludzi cierpiących na nerwice, depresje, zaburzenia nastroju (szczególnie zimą).


Witamina E

Funkcje:

Tokoferol czyli witamina E jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywany jest też do leczenia męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorobach serca.


Źródła:
Występuje w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianych, słonecznikowym), migdałach, margarynie, jajach, orzechach włoskich i ziemnych, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych zielonolistnych warzywach.


Zapotrzebowanie: 
Witaminę E wyraża się w tabelach żywieniowych jako "Równoważnik a-Tokoferolu" w miligramach [mg]. a-Tokoferol wykazuje 100% bioaktywności.

1 [mg] Równoważnika a-Tokoferolu= 1 [mg] czystej formy a-Tokoferolu
= 2 [mg] b-Tokoferolu
= 4 [mg] c-Tokoferolu
= 5 [mg] a-Tokotrienolu
= 25 [mg] b-Tokotrienolu
= 25 [mg] c-Tokotrienolu

Czasami spotykane jest również oznaczenie w Jednostkach Międzynarodowych [I.U.]
1 [mg] Równoważnika a-Tokoferolu 1,5 Jednostek Międzynarodowych [I.U.]. 
 
Zalecane normy dietetyczne na Witaminę E dla różnych grup ludności*
Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [mg / dzień]Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych
[mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat6200
Dzieci 4-8 lat7300
Chłopcy 9-13 lat11600
Młodzież męska 14-18 lat15800
Mężczyźni 19-30 lat151000
Mężczyźni 31-50 lat151000
Mężczyźni 51-70 lat151000
Mężczyźni powyżej 70 lat151000
Dziewczęta 9-13 lat
11600
Młodzież żeńska 14-18 lat15800
Kobiety 19-30 lat 151000
Kobiety 31-50 lat151000
Kobiety 51-70 lat151000
Kobiety powyżej 70 lat151000
Kobiety ciężarne do 18 lat15800
Kobiety ciężarne 19-30 lat151000
Kobiety ciężarne 31-50 lat151000
Kobiety karmiące do 18 lat19800
Kobiety karmiące 19-30 lat191000
Kobiety karmiące 31-50 lat191000

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:
  • właściwości antyutleniające tej witaminy są często wykorzystywane w procesie przetwarzania i produkcji olejów roślinnych, margaryny, pieczonych produktów żywnościowych, gdzie występuje jako konserwant przeciwdziałający jełczeniu tłuszczu,
  • naturalna witamina E powstaje tylko w roślinach. Zwierzęta nie potrafią jej wytwarzać,
  • podczas blanszowania i suszenia warzyw i owoców straty witaminy są duże,
  • niedobory witaminy E w pożywieniu mogą przyspieszać procesy starzenia się ustroju, a także zwiększać ryzyko zachorowania na miażdżycę i nowotwory,
  • jako witamina rozpuszczalna i w tłuszczach i gromadzona w tkance tłuszczowej przyjmowana przez dłuższy czas w formie syntetycznej, w dawkach większych niż 1000 [mg] octanu a-Tokoferolu na dzień, u osób dorosłych, może powodować zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni i zaburzenia widzenia,
  • witamina E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, bioflawonoidami a także z selenem zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i powstawanie wolnych rodników.


Witamina K

Funkcje:

Witamina K (jako witamina K1 - filochinon, K2 - menachinon i K3 - menadion) zwana też witaminą przeciwkrwotoczną, pełni kluczową rolę w tworzeniu protrombiny, ważnego czynnika procesu krzepnięcia krwi. Najlepiej poznaną jej funkcją jest działanie przeciwkrwotoczne. Uczestniczy również w procesie formowania tkanki kostnej. Posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.


Źródła:
Jarmuż, szpinak, brukselka, sałata, kalafior, rzeżucha, brokuły, mleko, jogurty, olej sojowy, tran rybi, mięso, jaja, produkowana przez bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka.


Zapotrzebowanie: 
Witaminę K wyraża się w tabelach żywieniowych w mikrogramach [µg]. Dla tej witaminy z powodu braku danych nie została oznaczona bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych, dlatego też, aby nie dopuścić do możliwości przedawkowania, źródłem tej witaminy powinna być żywność.

Zalecane normy dietetyczne na Witaminę K dla różnych grup ludności*
Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [µg / dzień]
Dzieci 1-3 lat30
Dzieci 4-8 lat55
Chłopcy 9-13 lat60
Młodzież męska 14-18 lat75
Mężczyźni 19-30 lat120
Mężczyźni 31-50 lat120
Mężczyźni 51-70 lat120
Mężczyźni powyżej 70 lat120
Dziewczęta 9-13 lat
60
Młodzież żeńska 14-18 lat75
Kobiety 19-30 lat 90
Kobiety 31-50 lat90
Kobiety 51-70 lat90
Kobiety powyżej 70 lat90
Kobiety ciężarne do 18 lat75
Kobiety ciężarne 19-30 lat90
Kobiety ciężarne 31-50 lat90
Kobiety karmiące do 18 lat75
Kobiety karmiące 19-30 lat90
Kobiety karmiące 31-50 lat90

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:
  • dzieci oraz osoby obłożnie chore skazane są na zaopatrywanie organizmu w witaminę K jedynie poprzez pożywienie. U zdrowych osób dorosłych witamina ta wytwarzana jest przez florę bakteryjną jelit,
  • witaminę K1 (filochinon) pozyskuje się z pożywienia, K2 (menachinon) jest produkowana przez bakterie jelitowe, natomiast witamina K3 (menadion) jest syntetyzowana, tzn. produkowana sztucznie,
  • leczenie antybiotykami może powodować niedobory witaminy K, ponieważ antybiotyki zniszczą florę jelitową. Dlatego też, adekwatnie do terapii, należy uwzględnić zwiększone spożycie tej witaminy.
  • jogurt i kefir to idealne potrawy między posiłkami, pobudzające wytwarzanie witaminy K,
  • zjełczałe tłuszcze, nadużywanie leków (salicylanów lub antybiotyków) oraz środki konserwujące w puszkach i gotowych produktach spożywczych niszczą witaminę K, utrudniają jej wchłanianie lub prowadzą do przedwczesnego jej wydalania z organizmu,
  • jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach i gromadzona w tkance tłuszczowej może w przypadku nadmiernego spożywania wpłynąć niekorzystnie na pracę wątroby,
  • w niektórych przypadkach noworodki otrzymują witaminę K od urodzenia, co minimalizuje możliwość wystąpienia u nich krwotoku.


Witamina B1

Funkcje:

Tiamina, czyli witamina B1 stanowi istotny czynnik w reakcjach spalania węglowodanów w komórkach. Istnieje także ścisły związek pomiędzy zapotrzebowaniem na tę witaminę, a ilością dostarczanej energii. Szczególnie ważną rolę pełni witamina B1 w czynnościach i regeneracji systemu nerwowego. Składnik tkankowych układów enzymatycznych. Wspomaga proces wzrostu.


Źródła:
Występuje w nasionach zbóż i produktach pełnoziarnistych, otrębach, grubych kaszach, wzbogaconych płatkach śniadaniowych, drożdżach piwnych, chudej wieprzowinie, większości jarzyn, mleku, orzechach.


Zapotrzebowanie: 
Witaminę B1 wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach [mg]. Dla tej witaminy z powodu braku danych nie została oznaczona bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych, dlatego też, aby nie dopuścić do możliwości przedawkowania, źródłem tej witaminy powinna być żywność. 
 
Zalecane normy dietetyczne na Witaminę B1 dla różnych grup ludności*
Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat0,5
Dzieci 4-8 lat0,6
Chłopcy 9-13 lat0,9
Młodzież męska 14-18 lat1,2
Mężczyźni 19-30 lat1,2
Mężczyźni 31-50 lat1,2
Mężczyźni 51-70 lat1,2
Mężczyźni powyżej 70 lat1,2
Dziewczęta 9-13 lat
0,9
Młodzież żeńska 14-18 lat1,0
Kobiety 19-30 lat 1,1
Kobiety 31-50 lat1,1
Kobiety 51-70 lat1,1
Kobiety powyżej 70 lat1,1
Kobiety ciężarne do 18 lat1,4
Kobiety ciężarne 19-30 lat1,4
Kobiety ciężarne 31-50 lat1,4
Kobiety karmiące do 18 lat1,4
Kobiety karmiące 19-30 lat1,4
Kobiety karmiące 31-50 lat1,4

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:
  • mąka jest zwykle wzbogacana w witaminę B1 w celu zrekompensowania strat powstałych w procesie mielenia ziarna,
  • słabym źródłem witaminy B1 u człowieka jest flora bakteryjna przewodu pokarmowego. U przeżuwaczy synteza tiaminy odbywa się przez drobnoustroje znajdujące się w przedżołądkach wskutek czego zwierzęta te nie cierpią na jej niedobory,
  • zupełny brak witaminy B1 w organizmie określa się jako chorobę beri-beri. To niecodzienne schorzenie stwierdzono w więzieniach na wyspie Jawie u ludzi odżywiających się jedynie białym ryżem,
  • przedawkowanie witaminą B1 występuje rzadko i charakteryzuje się zawrotami głowy, nadwrażliwością, drżeniami mięśni, zaburzeniami rytmu serca i reakcjami alergicznymi,
  • osoby ciężko pracujące fizycznie, sportowcy, kobiety ciężarne i karmiące, a także ludzie palący papierosy, nadużywający alkohol i spożywający duże ilości cukru mają wyższe zapotrzebowanie na witaminę B1,
  • witamina Bnależy do witamin najbardziej wrażliwych na działanie wysokiej temperatury i promieni jonizujących, łatwo ulega zniszczeniu w środowisku zasadowym. Podczas procesów kulinarnych straty sięgają 20-50%,
  • ludzie z niedoborem tiaminy często padają ofiarą komarów i innych owadów. Przyczyną jest niższy poziom substancji odstraszających owady w skórze. Ponadto tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.


Witamina B2

Funkcje:

Ryboflawina, czyli witamina B2  bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.


Źródła:
Występuje w wątrobie, chude sery, migdałach, grzybach, dziczyźnie, jajach, zielonych częściach warzyw, łososiu, pstrągu, makreli, pełnoziarnistym pieczywie, małżach, fasoli, grochu, soi, mleku, jogurcie, orzechach włoskich.


Zapotrzebowanie: 
Witaminę B2 wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach [mg]. Dla tej witaminy z powodu braku danych nie została oznaczona bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych, dlatego też, aby nie dopuścić do możliwości przedawkowania, źródłem tej witaminy powinna być żywność. 
 
Zalecane normy dietetyczne na Witaminę B2 dla różnych grup ludności*
Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat0,5
Dzieci 4-8 lat0,6
Chłopcy 9-13 lat0,9
Młodzież męska 14-18 lat1,3
Mężczyźni 19-30 lat1,3
Mężczyźni 31-50 lat1,3
Mężczyźni 51-70 lat1,3
Mężczyźni powyżej 70 lat1,3
Dziewczęta 9-13 lat
0,9
Młodzież żeńska 14-18 lat1,0
Kobiety 19-30 lat 1,1
Kobiety 31-50 lat1,1
Kobiety 51-70 lat1,1
Kobiety powyżej 70 lat1,1
Kobiety ciężarne do 18 lat1,4
Kobiety ciężarne 19-30 lat1,4
Kobiety ciężarne 31-50 lat1,4
Kobiety karmiące do 18 lat1,6
Kobiety karmiące 19-30 lat1,6
Kobiety karmiące 31-50 lat1,6

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:
  • 50% Witaminy Bulega zniszczeniu po wystawieniu na bezpośrednie działanie światła słonecznego; jest to najważniejszy powód, dla którego nie sprzedaje się mleka w przezroczystych szklanych butelkach,
  • przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty,
  • mąka jest często wzbogacana witaminą B2, oraz innymi witaminami z grupy B w celu zrekompensowania strat powstałych w procesie produkcyjnym.


Witamina B(Kwas pantotenowy)

Funkcje:

Kwas pantotenowy uczestniczy w syntezie hemu do hemoglobiny i cytochromów. Jako składnik koenzymu A bierze udział w syntezie i rozkładzie kwasów tłuszczowych, syntezie cholesterolu i hormonów steroidowych. Bierze udział w regeneracji komórek skóry i błon śluzowych, uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał. Wspomaga proces pigmentacji włosów.


Źródła:
Występuje w wątrobie, pełnym ziarnie zbóż, pestkach słonecznika, kiełkach pszenicy, mięsie, pstrągu, śledziu, makreli, drożdżach piwnych, żółtku jaja, zielonych warzywach, orzechach włoskich, mleku, krabach, serze Camembert.


Zapotrzebowanie: 
Witaminę B5 wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach [mg]. Dla tej witaminy z powodu braku danych nie została oznaczona bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych, dlatego też, aby nie dopuścić do możliwości przedawkowania, źródłem tej witaminy powinna być żywność. 
 
Zalecane normy dietetyczne na Witaminę B5 dla różnych grup ludności*

Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat2
Dzieci 4-8 lat3
Chłopcy 9-13 lat4
Młodzież męska 14-18 lat5
Mężczyźni 19-30 lat5
Mężczyźni 31-50 lat5
Mężczyźni 51-70 lat5
Mężczyźni powyżej 70 lat5
Dziewczęta 9-13 lat
4
Młodzież żeńska 14-18 lat5
Kobiety 19-30 lat 5
Kobiety 31-50 lat5
Kobiety 51-70 lat5
Kobiety powyżej 70 lat5
Kobiety ciężarne do 18 lat6
Kobiety ciężarne 19-30 lat6
Kobiety ciężarne 31-50 lat6
Kobiety karmiące do 18 lat7
Kobiety karmiące 19-30 lat7
Kobiety karmiące 31-50 lat7

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:
  • kwas pantotenowy należy do najmniej trwałych witamin z grupy B. W procesie mielenia zboża straty kwasu pantotenowego wynoszą około 50%, wskutek pieczenia mięsa około 25% do 50%, a podczas gotowania około 15% do 30%. Syntetyczne preparaty kwasu pantotenowego istnieją w postaci pantoteinianu wapnia. Pantoteinian wapnia jest odporny na działanie światła i powietrza,
  • u osób, których głównymi składnikami diety są potrawy gotowane, żywność puszkowana, frytki, białe pieczywo, pizza, makaron, ponadto spożywają dużo cukru i słodyczy może wystąpić niedobór kwasu pantotenowego, 
  • w przypadku podawania syntetycznego kwasu pantotenowego w ilości ponad 10g / dzień zdarzają się przypadki występowania rozstroju układu pokarmowego i biegunka.


Witamina B6

Funkcje:

Witamina B6 obejmuje grupę sześciu spokrewnionych ze sobą związków (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina oraz ich fosforany), które ulegają łatwemu i wzajemnemu przekształceniu i charakteryzują się jednakową aktywnością metaboliczną. Witamina B6uczestniczy w przemianie aminokwasów, syntezie białek oraz metabolizmie kwasów tłuszczowych. Podnosi odporność immunologiczną organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał. Pomaga w zamianie aminokwasu – tryptofanu na witaminę PP, co zwiększa poziom tej witaminy w organizmie. Niezbędna w syntezie porfiryn (synteza hemu do hemoglobiny - niezbędnej w produkcji krwinek czerwonych) i hormonów (np: histamina, serotonina).


Źródła:
Występuje w rybach, wieprzowinie, kiełkach pszenicy, orzechach włoskich, jajach, wątrobie, brązowym (naturalnym) ryżu, soi, pszenicy, bananach, awokado, szpinaku, drobiu, pieczywie z pełnego przemiału.


Zapotrzebowanie: 
Witaminę B6 wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach [mg] 
 
Zalecane normy dietetyczne na Witaminę B6 dla różnych grup ludności*
Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [mg / dzień]Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych
[mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat0,530
Dzieci 4-8 lat0,640
Chłopcy 9-13 lat1,060
Młodzież męska 14-18 lat1,380
Mężczyźni 19-30 lat1,3100
Mężczyźni 31-50 lat1,3100
Mężczyźni 51-70 lat1,7100
Mężczyźni powyżej 70 lat1,7100
Dziewczęta 9-13 lat
1,060
Młodzież żeńska 14-18 lat1,280
Kobiety 19-30 lat 1,3100
Kobiety 31-50 lat1,3100
Kobiety 51-70 lat1,5100
Kobiety powyżej 70 lat1,5100
Kobiety ciężarne do 18 lat1,980
Kobiety ciężarne 19-30 lat1,9100
Kobiety ciężarne 31-50 lat1,9100
Kobiety karmiące do 18 lat2,080
Kobiety karmiące 19-30 lat2,0100
Kobiety karmiące 31-50 lat2,0100

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:
  • nadwyżki witaminy B6, podobnie jak innych witamin rozpuszczalnych w wodzie są z organizmu wydalane. Jednak porównując z innymi witaminami z tej grupy nadmiar witaminy B6 przyjmowanej w postaci tabletek może być toksyczny, 
  • syntetyczna witamina B6 jest produkowana w postaci chlorowodorku,
  • witamina ta jest odporna na działanie wysokiej temperatury i utlenianie, podatna na działanie promieniowania ultrafioletowego,
  • wraz ze wzrostem spożycia białka, rośnie zapotrzebowanie na witaminę B6, podczas smażenia, gotowania i peklowania mięsa ubytki witaminy B6 wynoszą 30-50%.


Witamina B12

Funkcje:

Kobalamina, czyli witamina B12 uczestniczy w tworzeniu czerwonych komórek krwi, tworzeniu materiału genetycznego (synteza DNA i RNA), uczestniczy w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów, prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, uczestniczy w przemianach puryn i pirymidyn. Zapobiega anemii złośliwej.


Źródła:
Występuje w wątrobie, mięsie wołowym, wieprzowym i drobiowym, ostrygach, szczupaku, łososiu, śledziu, makreli, pstrągu, żółtku jaj, serach żółtych, mleku, kiełkach lucerny, wzbogacane płatki śniadaniowe.


Zapotrzebowanie: 
Witaminę B12 wyraża się w tabelach żywieniowych w mikrogramach [µg]. Dla tej witaminy z powodu braku danych nie została oznaczona bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych, dlatego też, aby nie dopuścić do możliwości przedawkowania, źródłem tej witaminy powinna być żywność.
 
Zalecane normy dietetyczne na Witaminę B12 dla różnych grup ludności*
Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [µg / dzień]
Dzieci 1-3 lat0,9
Dzieci 4-8 lat1,2
Chłopcy 9-13 lat1,8
Młodzież męska 14-18 lat2.4
Mężczyźni 19-30 lat2,4
Mężczyźni 31-50 lat2,4
Mężczyźni 51-70 lat2,4
Mężczyźni powyżej 70 lat2,4
Dziewczęta 9-13 lat
1,8
Młodzież żeńska 14-18 lat2,4
Kobiety 19-30 lat 2,4
Kobiety 31-50 lat2,4
Kobiety 51-70 lat2,4
Kobiety powyżej 70 lat2,4
Kobiety ciężarne do 18 lat2,6
Kobiety ciężarne 19-30 lat2,6
Kobiety ciężarne 31-50 lat2,6
Kobiety karmiące do 18 lat2,8
Kobiety karmiące 19-30 lat2,8
Kobiety karmiące 31-50 lat2,8

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:
  • wegetarianie wykluczający z diety jajka i przetwory mleczne są narażeni na niedobory witaminy B12, w perspektywie kilku lat, po przejściu na wegetarianizm, 
  • w związku z tym, że witamina B12 działa łącznie z folacyną, zwiększenie przyjmowania folacyny częściowo niweluje jej niedobory, 
  • prawidłowo działająca tarczyca ułatwia wchłanianie witaminy B12
  • witamina B12 aktywizuje substancje żelaza w organizmie oraz umożliwia wchłanianie witaminy A, gdyż pobudza karoteny do udziału w przemianie materii, aby potem mogły się przekształcić w aktywną formę tej witaminy,
  • niedobory żelaza i witaminy B6 zmniejszają absorpcję witaminy B12
  • mikroflora przewodu pokarmowego człowieka ma zdolność syntezy witaminy B12


Witamina PP

Funkcje:

Niacyna, czyli witamina PP, zwana też witaminą B3 obejmuje amid kwasu nikotynowego, kwas nikotynowy oraz pochodne wykazujące biologiczną aktywność nikotynoamidu. Witamina ta uczestniczy w regulacji poziomu cukru we krwi (produkcja związków energetycznych), regulacji poziomu cholesterolu, uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie (jako składnik koenzymów), uczestniczy w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry, uczestniczy w regulacji przepływu krwi w naczyniach, współdziała w syntezie hormonów płciowych.


Źródła:
Występuje w rybach, wieprzowinie, kiełkach pszenicy, orzechach włoskich, jajach, wątrobie, brązowym (naturalnym) ryżu, soi, pszenicy, bananach, awokado, szpinaku, drobiu, pieczywie z pełnego przemiału.


Zapotrzebowanie: 
Witaminę PP wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach [mg] 
 
Zalecane normy dietetyczne na Witaminę PP dla różnych grup ludności*
Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [mg / dzień]Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych
[mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat610
Dzieci 4-8 lat815
Chłopcy 9-13 lat1220
Młodzież męska 14-18 lat1630
Mężczyźni 19-30 lat1635
Mężczyźni 31-50 lat1635
Mężczyźni 51-70 lat1635
Mężczyźni powyżej 70 lat1635
Dziewczęta 9-13 lat
1220
Młodzież żeńska 14-18 lat1430
Kobiety 19-30 lat 1435
Kobiety 31-50 lat1435
Kobiety 51-70 lat1435
Kobiety powyżej 70 lat1435
Kobiety ciężarne do 18 lat1830
Kobiety ciężarne 19-30 lat1835
Kobiety ciężarne 31-50 lat1835
Kobiety karmiące do 18 lat1730
Kobiety karmiące 19-30 lat1735
Kobiety karmiące 31-50 lat1735

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:
  • jest to jedna z nielicznych witamin nieulegających zmianom mimo procesów przetwarzania i przechowywania żywności, 
  • dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP jest zwykle zaspakajane poprzez jej powstawanie z jednego z aminokwasów – tryptofanu, przyjmuje się, że 1 [mg] niacyny równa się 60 [mg] tryptofanu,
  • nadmierne spożywanie pokarmu zawierającego cukier prowadzi do utraty witaminy PP,
  • kwasu nikotynowego i amidu tego kwasu nie należy mylić ze szkodliwą nikotyną, która znajduje się w tytoniu,
  • niedobór witaminy PP może spowodować niekorzystne zmiany w osobowości, ponieważ witamina ta jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego,
  • nadmiar syntetycznej witaminy PP może powodować: bóle głowy, mrowienie, zaczerwienienie skóry, swędzenie głowy, szum w uszach, niestrawność, żółtaczkę, arytmię serca i psychozy, prawdopodobieństwo uszkodzenia wątroby, utratę łaknienia, stężenie kwasu moczowego, zwiększenie zawartości glukozy w osoczu.


Witamina C

Funkcje:

Kwas askorbinowy lub kwas dehydroaskorbinowy, czyli witamina C, uczestniczy w produkcji kolagenu i podstawowych białek w całym organizmie (kości, chrząstki, ścięgna, więzadła), uczestniczy w procesach metabolicznych jako substancja przenosząca elektrony, jako jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy pełni także istotną funkcję w reakcjach odtruwania i odporności organizmu chroniąc go przed procesami utleniania, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych, uczestniczy w regeneracji witaminy E, jest czynnikiem stabilizującym układ odpornościowy i immunologiczny, hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin, Ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych, bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy, podnosi odporność organizmu.


Źródła:
Występuje w owocach dzikiej róży, czarnej i czerwonej porzeczce, czerwonej i zielonej papryce, brukselce, czarnym bzie, kalafiorze, truskawkach, szpinaku, kiwi, pomarańczach, cytrynach, malinach, grejpfrutach, pomidorach, ziemniakach, kapuście, cebuli, brokułach, kalarepie, szparagach, poziomkach, wątrobie, jeżynach.


Zapotrzebowanie: 
Witaminę C wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach [mg] 
 
Zalecane normy dietetyczne na Witaminę C dla różnych grup ludności*
Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [mg / dzień]Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych
[mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat15400
Dzieci 4-8 lat25650
Chłopcy 9-13 lat451200
Młodzież męska 14-18 lat751800
Mężczyźni 19-30 lat902000
Mężczyźni 31-50 lat902000
Mężczyźni 51-70 lat902000
Mężczyźni powyżej 70 lat902000
Dziewczęta 9-13 lat
451200
Młodzież żeńska 14-18 lat651800
Kobiety 19-30 lat 902000
Kobiety 31-50 lat902000
Kobiety 51-70 lat902000
Kobiety powyżej 70 lat902000
Kobiety ciężarne do 18 lat801800
Kobiety ciężarne 19-30 lat852000
Kobiety ciężarne 31-50 lat852000
Kobiety karmiące do 18 lat1151800
Kobiety karmiące 19-30 lat1202000
Kobiety karmiące 31-50 lat1202000

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:
  • palacze mają wyższe zapotrzebowanie na Witaminę C niż osoby niepalące, 
  • przyjmowanie zbyt dużych dawek syntetycznej witaminy C sprzyja tworzeniu się kamieni w nerkach,
  • witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, tlenu, światła, wilgoci a także dłuższe przechowywanie. Przeterminowaną żywność rozpoznaje się po znacznie obniżonej zawartości witaminy C, 
  • człowiek musi pobierać witaminę C z pokarmu, natomiast zwierzęta są w stanie wytwarzać ją same (w wyjątkiem małp i świnek morskich),
  • kwas askorbinowy czyli witamina C jest białym proszkiem bez zapachu, o lekko kwaśnym smaku. Syntetyczne preparaty zawierają ok. 99% tego kwasu. Rozpuszcza się łatwo w wodzie oraz rozcieńczonym alkoholu metylowym i etylowym. Nie rozpuszcza się natomiast w tłuszczach i ich rozpuszczalnikach,
  • długotrwałe przyjmowanie aspiryny trzykrotnie zwiększa wydalanie witaminy C, dlatego też należy wtedy zwiększyć dawki tej witaminy,
  • dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym witamina C znacznie zmniejsza ryzyko występowania chorób chronicznych, takich jak rak, choroby serca czy zaćma. W celu optymalnego zredukowania ryzyka wystąpienia tych schorzeń, nowe zalecenia dietetyczne sugerują spożywanie nawet do 120 mg tej witaminy dziennie, najlepiej pochodzącej z warzyw i owoców.


Witamina H (Biotyna)

Funkcje:

Biotyna, czyli witamina H, zwana też koenzymem R uczestniczy w syntezie aminokwasów, cukrów, białek i kwasów tłuszczowych, wspomaganiu funkcji tarczycy, uczestniczy w przemianie dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (odpowiedzialna za krzepliwość krwi).



Źródła:
Występuje w wątrobie, mące sojowej, żółtku jaj, orzechach włoskich i ziemnych, migdałach, sardynkach, grzybach, brązowych (naturalnym) ryżu, mące pełnoziarnistej, szpinaku, krabach, marchwi, pomidorach.


Zapotrzebowanie: 
Witaminę H wyraża się w tabelach żywieniowych w mikrogramach [µg]. Dla tej witaminy z powodu braku danych nie została oznaczona bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych, dlatego też, aby nie dopuścić do możliwości przedawkowania, źródłem tej witaminy powinna być żywność. 
 
Zalecane normy dietetyczne na Witaminę H dla różnych grup ludności*
Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [µg / dzień]
Dzieci 1-3 lat8
Dzieci 4-8 lat12
Chłopcy 9-13 lat20
Młodzież męska 14-18 lat25
Mężczyźni 19-30 lat30
Mężczyźni 31-50 lat30
Mężczyźni 51-70 lat30
Mężczyźni powyżej 70 lat30
Dziewczęta 9-13 lat
20
Młodzież żeńska 14-18 lat25
Kobiety 19-30 lat 30
Kobiety 31-50 lat30
Kobiety 51-70 lat30
Kobiety powyżej 70 lat30
Kobiety ciężarne do 18 lat30
Kobiety ciężarne 19-30 lat30
Kobiety ciężarne 31-50 lat30
Kobiety karmiące do 18 lat35
Kobiety karmiące 19-30 lat35
Kobiety karmiące 31-50 lat35

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:
  • bakterie jelitowe mają zdolność wytwarzania witaminy H,
  • w suchej postaci biotyna jest dość trwała, ale w silnie kwaśnych i alkalicznych roztworach traci swoją aktywność biologiczną, szczególnie w podwyższonej temperaturze, 
  • niedobory witaminy H występują niezwykle rzadko, może je spowodować jedynie dieta złożona w 30% i więcej z czystego białka kurzego. Białko jaja zawiera bowiem substancję zwaną awidyną, która wiąże witaminę H i tym samym ją dezaktywuje. Awidyna traci swoje właściwości, kiedy białko zostanie podgrzane. 

Kwas foliowy (Folacyna)

Funkcje:

Kwas foliowy, czyli Folacyna, uczestniczy w tworzeniu kwasów nukleinowych DNA i RNA, syntezie aminokwasów, puryn, pirymidyn, bierze udział w procesie podziału komórek, pełni ważną funkcję w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi (wraz z witaminą B12), bierze udział jako koenzym w przenoszeniu reszt jednowęglowych.


Źródła:
Występuje w kiełkach pszenicy, otrębach, drożdżach piekarskich, wątrobie, pietruszce (natka i korzeń), warzywach strączkowych, szpinaku, ziarnach soi, żółtku jaj, ryżu naturalnym, endywi, sałacie, szparagach, soczewicy, brukselce, kapuście, brokułach, kalafiorze.



Zapotrzebowanie: 
Kwas foliowy wyraża się w tabelach żywieniowych w mikrogramach [µg] 
 
Zalecane normy dietetyczne na Kwas foliowy dla różnych grup ludności*
Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [µg / dzień]Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych
[µg / dzień]
Dzieci 1-3 lat150300
Dzieci 4-8 lat200400
Chłopcy 9-13 lat300600
Młodzież męska 14-18 lat400800
Mężczyźni 19-30 lat4001000
Mężczyźni 31-50 lat4001000
Mężczyźni 51-70 lat4001000
Mężczyźni powyżej 70 lat4001000
Dziewczęta 9-13 lat
300600
Młodzież żeńska 14-18 lat400800
Kobiety 19-30 lat 4001000
Kobiety 31-50 lat4001000
Kobiety 51-70 lat4001000
Kobiety powyżej 70 lat4001000
Kobiety ciężarne do 18 lat600800
Kobiety ciężarne 19-30 lat6001000
Kobiety ciężarne 31-50 lat6001000
Kobiety karmiące do 18 lat500800
Kobiety karmiące 19-30 lat5001000
Kobiety karmiące 31-50 lat5001000

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:
  • niezbicie wykazano, że występowanie wrodzonych wad układu nerwowego u noworodków uwarunkowane jest zbyt niskim spożyciem kwasu foliowego przez kobiety przed zajściem i we wczesnych etapach ciąży, 
  • zespół ekspertów Ministerstwa Zdrowia, wzorem innych krajów, zalecił przyjmowanie w codziennej diecie każdej młodej kobiety w wieku rozrodczym folacynę w ilości 400 µg, 
  • w zależności od sposobu przyrządzania potraw, do gotującej wody przejść może nawet ponad 90% kwasu foliowego a to za sprawą jego doskonałej rozpuszczalności. Z tego powodu potrawy należy zawsze gotować przy użyciu minimalnej ilości wody, względnie nie należy jej wylewać, a zużyć do sporządzenia np. sosu,  
  • przy udziale kwasu foliowego powstają tzw. hormon szczęścia - serotonina działająca kojąco i uspokajająco oraz noradrenalina, która jest odpowiedzialna za aktywność i dynamikę w ciągu dnia,
  • istnieją dowody, że wysoki poziom substancji zwanej homocysteiną we krwi zwiększa ryzyko występowania chorób serca. Zwiększone spożycie folacyny może mieć znaczący wpływ na zapobieganie chorobom serca.

Popularne posty z tego bloga

NAUKOWCY: ODCHUDZA W DWIE GODZINY PO ZAŻYCIU Nowe odkrycie prof. Meyera dowodzi, że można równocześnie pozbyć się nadwagi i wysokiego cholesterolu. Naukowcy donoszą, wystarczy wziąć jedną by stracić 2,5 kg. Profesor Adrian Meyer udowodnił testami medycznymi, że już po 120 minutach rozbija tkankę tłuszczową. Jednocześnie odrywa warstwy cholesterolu, który odpada od tętnic. Dzięki temu, w tym samym czasie odchudza i niweluje wszystkie najważniejsze skutki zdrowotne nadwagi: wysoki cholesterol, nadmiar cukru i zaburzenia metabolizmu. Prof. Meyer z Ohio College stworzył superszybką i w 100% naturalną formułę odchudzajacą. W środowisku naukowym – od genetyków, przez środowiska medyczne i akademickie – wszyscy uznają, że jest to naukowy przełom w walce z otyłością. Potwierdzony niezależnymi testami empirycznymi, badaniami chemicznymi i badaniami klinicznymi.. Tylko w USA i Japonii formułę profesora przetestowało już 9000 ludzi. Ankiety i wywiady konsumenckie potwierdziły, że

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor?

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor? Ombre, cynamonowe odcienie rudego, niebieskie włosy… Okazuje się, że wybór odpowiedniego koloru wcale nie jest taki prosty. Zobacz, który odcień sprawdzi się u Ciebie i poznaj sekrety udanej koloryzacji włosów. AGNIESZKA OLSZEWSZKA-CZUMA   2014-11-20 fot. shutterstock.com Różne odcienie blondu Witaj w świecie rasowych blondynek. Modne odcienie przechodzą od koloru szampana do delikatnego brązu. 1. Jasne włosy „Taki odcień blondu jest idealny dla kobiet o łagodnych rysach twarzy i jasnej karnacji. Ważne, żeby między włosami a cerą nie było wyraźnego kontrastu” – mówi Sebastian Machocki, ekspert od koloryzacji i stylista fryzur. Twoja ściąga Jeżeli jesteś naturalną blondynką, wybierz chłodny odcień jasnego blondu jako bazę, a od nasady włosów po ich końce, naprzemiennymi cienkimi i grubszymi pasmami, nałóż kolor jasnej wanilii. Pamiętaj, żeby zostawić u nasady 2-3-mm odrost. To sprawi, że Twoja fryzura nabierze objętości i da
JAK ŁAGODZIĆ SKUTKI AZS Egzema, skaza białkowa, astma skóry czy świerzbiączka to nazwy dotyczące jednej jednostki chorobowej – atopowego zapalenia skóry, czyli AZS. Nie ma jeszcze na nie leku, ale trafne rozpoznanie i konsekwentna pielęgnacja ciała może znacząco złagodzić objawy choroby AZS dotyka kilka procent dorosłych i aż 10-20 proc. dzieci. Pojawia się najczęściej u noworodków lub między 6 a 7 rokiem życia dziecka. Jest chorobą przewlekłą o cyklicznym charakterze – okresowo występuje zaostrzenie objawów, po czym w dużej mierze ustępują. Główną przyczyną jest nieprawidłowe funkcjonowanie bariery ochronnej skóry, co sprawia, że substancje drażniące przenikają do jej wnętrza. Atopowe Zapalenie Skóry (AZS) - przyczyny choroby AZS najczęściej atakuje dzieci, ponieważ ich skóra jest wyjątkowo wrażliwa, jednak konkretne przyczyny choroby nie są do końca poznane. Udało się jednak wyróżnić czynniki, które wpływają na pojawienie się lub spotęgowanie objawów, czyli: genet