Przejdź do głównej zawartości

Dodatki do żywności


Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w czasie produkcji, przetwarzania, preparowania, traktowania, pakowania, paczkowania, transportu i przechowywania spowoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty w środku spożywczym albo w półproduktach będących jego komponentami. Substancje dodatkowe mogą stać się bezpośrednio lub pośrednio składnikami żywności lub w inny sposób oddziaływać na jej cechy charakterystyczne. Definicja nie obejmuje substancji dodawanych w celu zachowania lub poprawienia wartości odżywczej.

Substancjami dodatkowymi nie są następujące składniki: 

1) substancje przeznaczone do wód do picia, mineralizowanych i innych,  
2) produkty zawierające pektynę i pochodzące z wysuszonego miąższu jabłek lub wysuszonych wytłoków z jabłek lub skórek owoców cytrusowych albo ich mieszaniny, otrzymane przez działanie rozcieńczonym kwasem, po którym następuje częściowa neutralizacja solami sodową i potasową ("pektyna płynna"),  
3) baza gumy do żucia,  
4) białe lub żółte dekstryny, prażona lub dekstrynizowana skrobia, skrobia modyfikowana działaniem kwasów bądź zasad, skrobia bielona, fizycznie modyfikowana skrobia i skrobia traktowana enzymami amylolitycznymi,  
5) chlorek amonu,  
6) plazma krwi, żelatyna spożywcza, hydrolizaty białkowe oraz ich sole, białka mleka i gluten,  
7) aminokwasy oraz ich sole inne niż kwas glutaminowy, glicyna, cysteina i cystyna oraz ich sole i które nie spełniają funkcji dodatków,  
8) kazeina i kazeiniany, białczany,  
9) inulina.

NumerNazwaDodatkowe informacje
E 100Kurkuminabarwnik
E 101(i) Ryboflawinabarwnik
(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan
E 102Tartrazynabarwnik
E 104Żółcień chinolinowabarwnik
E 110Żółcień pomarańczowa Sbarwnik
E 120Koszenila,barwnik
Kwas karminowy
E 122Azorubinabarwnik
E 123Amarantbarwnik
E 124Czerwień koszenilowabarwnik
E 127Erytrozynabarwnik
E 128Czerwień 2Gbarwnik
E 129Czerwień Allura ACbarwnik
E 131Błękit patentowy Vbarwnik
E 132Indygotynabarwnik
E 133Błękit brylantowy FCFbarwnik
E 140Chlorofile i chlorofilinybarwnik
(i) Chlorofile
(ii) Chlorofiliny
E 141Chlorofili i chlorofilin kompleksy miedziowebarwnik
(i) Chlorofili kompleksy miedziowe
(ii) Chlorofilin kompleksy miedziowe
E 142Zieleń Sbarwnik
E 150aKarmelbarwnik
E 150bKarmel siarczynowybarwnik
E 150cKarmel amoniakalnybarwnik
E 150dKarmel amoniakalno-siarczynowybarwnik
E 151Czerń brylantowa PNbarwnik
E 153Węgiel roślinnybarwnik
E 154Brąz FKbarwnik
E 155Brąz HTbarwnik
E 160aKarotenybarwnik
(i) Mieszanina karotenów
(ii) Beta-karoten
E 160bAnnato, biksyna, norbiksynabarwnik
E 160cEkstrakt z papryki (kapsantyna, kapsorubina)barwnik
E 160dEkstrakt z pomidorów (likopen)barwnik
E 160eBeta-apo-8'-karotenal barwnik
E 160fEster etylowy kwasu beta-apo-8' -karotenowego barwnik
E 161bLuteinabarwnik
E 161gKantaksantynabarwnik
E 162Betanina, czerwień buraczanabarwnik
E 163Antocyjanybarwnik
E 170Węglany wapniaregulatory kwasowości, stabilizatory, substancje, przeciw- zbrylające, nośniki; barwnik - E170(i)
(i) Węglan wapnia
(ii) Wodorowęglan wapnia
E 171Dwutlenek tytanubarwnik
E 172Tlenki i wodorotlenki żelazabarwnik
E 173Aluminiumbarwnik
E 174Srebrobarwnik
E 175Złotobarwnik
E 180Czerwień litolowa BKbarwnik
E 200Kwas sorbowysubstancja konserwująca
E 202Sorbinian potasusubstancja konserwująca
E 203Sorbinian wapniasubstancja konserwująca
E 210Kwas benzoesowysubstancja konserwująca
E 211Benzoesan sodusubstancja konserwująca
E 212Benzoesan potasusubstancja konserwująca
E 213Benzoesan wapniasubstancja konserwująca
E 214Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowegosubstancja konserwująca
E 215Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowasubstancja konserwująca
E 216Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowegosubstancja konserwująca
E 217Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowasubstancja konserwująca
E 218Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowegosubstancja konserwująca
E 219Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowasubstancja konserwująca
E 220Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki)substancja konserwująca
E 221Siarczyn sodusubstancja konserwująca
E 222Wodorosiarczyn sodusubstancja konserwująca
E 223Pirosiarczyn sodusubstancja konserwująca, substancja spulchniająca, przeciwutleniacz
E 224Pirosiarczyn potasusubstancja konserwująca
E 226Siarczyn wapniasubstancja konserwująca
E 227Wodorosiarczyn wapniasubstancja konserwująca
E 228Wodorosiarczyn potasusubstancja konserwująca
E 230Bifenyl, difenylsubstancja konserwująca
E 231Ortofenylofenolsubstancja konserwująca
E 232Sól sodowa ortofenylofenolusubstancja konserwująca
E 234Nizynasubstancja konserwująca
E 235Natamycynasubstancja konserwująca
E 242Dimetylo-diwęglansubstancja konserwująca
E 250Azotyn sodusubstancja konserwująca
E 251Azotan sodusubstancja konserwująca
E 252Azotan potasusubstancja konserwująca
E 260Kwas octowyregulator kwasowości, stabilizator
E 261Octan potasustabilizator, regulator kwasowości
E 262Octany sodustabilizator, regulator kwasowości
(i) Octan sodu
(ii) Dioctan sodu
E 263Octan wapniastabilizator, nośnik, regulator kwasowości
E 270Kwas mlekowyregulator kwasowości, przeciwutleniacz, kwas
E 280Kwas propionowysubstancja konserwująca
E 281Propionian sodusubstancja konserwująca
E 282Propionian wapniasubstancja konserwująca
E 290Dwutlenek węglagaz do pakowania
E 296Kwas jabłkowyregulator kwasowości
E 297Kwas fumarowyregulator kwasowości
E 300Kwas askorbinowyprzeciwutleniacz, substancja klarująca, regulator kwasowości, stabilizator
E 301Askorbinian soduprzeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizatory
E 302Askorbinian wapniaprzeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizatory
E 304Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowegoprzeciwutleniacze, stabilizatory
(i) Palmitynian askorbylu
(ii) Stearynian askorbylu
E 306Mieszanina tokoferoliprzeciwutleniacz
E 307Alfa-tokoferolprzeciwutleniacz
E 308Gamma-tokoferolprzeciwutleniacz
E 309Delta-tokoferolprzeciwutleniacz
E 310Galusan propyluprzeciwutleniacz
E 311Galusan oktyluprzeciwutleniacz
E 312Galusan dodecyluprzeciwutleniacz
E 315Kwas izoaskorbinowyprzeciwutleniacz
E 316Izoaskorbinian soduprzeciwutleniacz
E 320Butylohydroksyanizol (BHA)przeciwutleniacz
E 321Butylohydroksytoluen (BHT)przeciwutleniacz
E 322Lecytynaemulgator, nośnik
E 325Mleczan sodustabilizator, regulator kwasowości
E 326Mleczan potasustabilizator, regulator kwasowości
E 327Mleczan wapniastabilizator, regulator kwasowości
E 330Kwas cytrynowykwas, przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizator
E 331Cytryniany soduregulatory, kwasowości, stabilizatory, nośniki, przeciwutleniacze
(i) Cytrynian monosodowy
(ii) Cytrynian disodowy
(iii) Cytrynian trisodowy
E 332Cytryniany potasuregulatory, kwasowości, stabilizatory, nośniki, przeciwutleniacze
(i) Cytrynian monopotasowy
(ii) Cytrynian tripotasowy
E 333Cytryniany wapniaregulatory, kwasowości, stabilizatory
(i) Cytrynian monowapniowy
(ii) Cytrynian diwapniowy
(iii) Cytrynian triwapniowy
E 334Kwas winowyregulator kwasowości
E 335Winiany soduregulatory, kwasowości, substancje, spulchniające
(i) Winian monosodowy
(ii) Winian disodowy
E 336Winiany potasuregulatory, kwasowości, substancje, spulchniające
(i) Winian monopotasowy
(ii) Winian dipotasowy
E 337Winian sodowo-potasowyregulator kwasowości, substancja spulchniająca
E 338Kwas fosforowyregulator kwasowości, substancja klarująca
E 339Fosforany soduregulatory kwasowości, stabilizatory, substancje spulchniające
(i) Fosforan monosodowy
(ii) Fosforan disodowy
(iii) Fosforan trisodowy
E 340Fosforany potasustabilizatory, substancje spulchniające
(i) Fosforan monopotasowy
(ii) Fosforan dipotasowy
(iii) Fosforan tripotasowy
E 341Fosforany wapniastabilizatory, substancje spulchniające, substancje wiążące, nośniki, substancje przeciwzbrylające
(i) Fosforan monowapniowy
(ii) Fosforan diwapniowy
(iii) Fosforan triwapniowy
E 342Fosforany amonuregulatory kwasowości
(i) ortofosforan monoamonowy
(ii) ortofosforan diamonowy
E 350Jabłczany soduregulatory kwasowości
(i) Jabłczan sodu
(ii) Wodorojabłczan sodu
E 353Kwas metawinowystabilizator
E 354Winian wapniaregulator kwasowości
E 355Kwas adypinowyregulator kwasowości, substancja spulchniająca
E 356Adypinian soduregulator kwasowości
E 357Adypinian potasuregulator kwasowości
E 363Kwas bursztynowyregulator kwasowości
E 385Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetra-octowego przeciwutleniacz
E 400Kwas alginowyzagęstnik, substancja żelująca, nośnik
E 401Alginian soduzagęstnik, substancja żelująca, substancja klarująca, nośnik, stabilizator
E 402Alginian potasuzagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator
E 403Alginian amonuzagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator
E 404Alginian wapniazagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator
E 405Alginian propylenowo-glikolowyzagęstnik, substancja żelująca, emulgator, nośnik, stabilizator
E 406Agarzagęstnik, substancja żelująca, substancja klarująca, nośnik, stabilizator
E 407Karagenzagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, substancja klarująca i środek filtracyjny, nośnik
E 410Mączka chleba świętojańskiegozagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, nośnik
E 412Guma guarzagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, nośnik
E 413Tragakantazagęstnik, substancja żelująca, nośnik
E 414Guma arabskazagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, emulgator, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię
E 415Guma ksantanowazagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię, nośnik
E 416Guma karayastabilizator
E 417Guma Tarastabilizator
E 418Guma gellanzagęstnik, substancja żelująca, stabilizator
E 420Sorbitolsubstancje słodzące, substancje utrzymujące wilgotność, substancje do stosowania na powierzchnię, nośniki, substancje wypełniające
(i) sorbitol
(ii) syrop sorbitolowy
E 421Mannitolsubstancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca
E 422Glicerol (gliceryna)stabilizator, substancja utrzymująca wilgotność, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię
E 425Konjaczagęstnik, substancja żelująca, nośnik
(i) Konjac guma
(ii) Konjac glukomannan
E 432Monolaurynian polioksyetylenosorbitoluemulgator, nośnik
E 433Monooleinian polioksyetylenosorbitoluemulgator, nośnik
E 434Monopalmitynian polioksyetylenosorbitoluemulgator, nośnik
E 435Monostearynian polioksyetylenosorbitoluemulgator, nośnik
E 436Tristearynian polioksyetylenosorbitoluemulgator, nośnik
E 440Pektynyzagęstniki, substancja żelująca, nośnik, substancje do stosowania na powierzchnię, stabilizatory
(i) pektyna
(ii) pektyna amidowana
E 442Fosfatydy amonuemulator, nośnik
E 444Octan izomaślanu sacharozystabilizator
E 445Ester glicerolu i żywicy roślinnejemulgator, stabilizator
E 450Difosforanyregulatory kwasowości, stabilizatory, substancje klarujące, substancje spulchniające
(i) Difosforan disodowy
(ii) Difosforan trisodowy
(iii) Difosforan tetrasodowy
(iv) Difosforan dipotasowy
(v) Difosforan tetrapotasowy
(vi) Difosforan diwapniowy
(vii) Diwodoro-difosforan wapnia
E 451Trifosforanystabilizatory
(i) Trifosforan pentasodowy
(ii) Trifosforan pentapotasowy
E 452Polifosforanystabilizatory
(i) Polifosforan sodu
(ii) Polifosforan potasu
(iii) Polifosforan sodowo-wapniowy
(iv) Polifosforan wapnia
E 460Celulozasubstancja wypełniająca,
(i) Celuloza mikrokrystalicznazagęstnik, substancja żelująca, nośnik,
(ii) Celuloza sproszkowanastabilizator
E 461Metylocelulozanośnik, stabilizator
E 463Hydroksypropylocelulozasubstancja wypełniająca, zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator
E 464Hydroksypropylometylocelulozazagęstnik, substancja żelująca, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię, stabilizator
E 465Etylometylocelulozanośnik, stabilizator
E 466Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC)zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator, substancja wypełniająca
E 468Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowananośnik
E 469Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetylocelulozanośnik
E 470aSole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowychstabilizator, emulgator, nośnik
E 470bSole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezusubstancja przeciwzbrylająca, nośnik
E 471Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowychemulgator, nośnik
E 472aMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowymemulgator, nośnik
E 472bMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowymemulgator
E 472cMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowymemulgator, nośnik
E 472dMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowymemulgator
E 472eMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowymemulgator, nośnik
E 472fMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowegoemulgator
E 473Estry sacharozy i kwasów tłuszczowychemulgator, nośnik
E 474Sacharoglicerydyemulgator
E 475Estry kwasów tłuszczowych i poligliceroluemulgator, nośnik
E 476Polirycynoleinian poligliceroluemulgator
E 477Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowegoemulgator
E 479bTermoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowychemulgator
E 481Stearyoilomleczan soduemulgator
E 482Stearyoilomleczan wapniaemulgator
E 491Monostearynian sorbitoluemulgator, nośnik
E 492Tristearynian sorbitoluemulgator, nośnik
E 493Monolaurynian sorbitolunośnik
E 494Monooleinian sorbitolunośnik
E 495Monopalmitynian sorbitolunośnik
E 500Węglany soduregulatory kwasowości, substancje spulchniające, stabilizatory, nośniki, substancje wzmacniające smak i zapach, substancje wypełniające
(i) Węglan sodu
(ii) Wodorowęglan sodu
E 501Węglany potasuregulatory kwasowości, substancje spulchniające, nośniki
(i) Węglan potasu
(ii) Wodorowęglan potasu
E 503Węglany amonuregulatory kwasowości, substancje spulchniające
(i) Węglan amonu
(ii) Wodorowęglan amonu
E 504Węglany magnezuregulatory kwasowości, nośniki, substancje spulchniające, substancje przeciwzbrylające
(i) Węglan magnezu
(ii) Wodorowęglan magnezu
E 507Kwas chlorowodorowy (kwas solny)regulator kwasowości
E 508Chlorek potasuregulator kwasowości, nośnik
E 509Chlorek wapniaregulator kwasowości, stabilizator, nośnik, sól emulgująca, substancja wiążąca
E 511Chlorek magnezunośnik
E 513Kwas siarkowyregulator kwasowości
E 514Siarczany sodunośniki
(i) siarczan sodu
(ii) wodorosiarczan sodu
E 515Siarczany potasunośniki
(i) siarczan potasu
(ii) wodorosiarczan potasu
E 516Siarczan wapniaregulator kwasowości, stabilizator, nośnik
E 517Siarczan amonuregulator kwasowości, nośnik
E 524Wodorotlenek soduregulator kwasowości, substancja klarująca, nośnik
E 525Wodorotlenek potasuregulator kwasowości, nośnik
E 526Wodorotlenek wapniaregulator kwasowości, stabilizator
E 527Wodorotlenek amonuregulator kwasowości
E 528Wodorotlenek magnezuregulator kwasowości
E 529Tlenek wapniaregulator kwasowości
E 530Tlenek magnezuregulator kwasowości
E 535Żelazocyjanek sodusubstancja przeciwzbrylająca
E 536Żelazocyjanek potasusubstancja klarująca, substancja przeciwzbrylająca
E 538Żelazocyjanek wapniasubstancja przeciwzbrylająca
E 551Amorficzny dwutlenek krzemu (kwas krzemowy)substancja przeciwzbrylająca, nośnik, substancja klarująca
E 552Krzemian wapniasubstancja przeciwzbrylająca, nośnik
E 553a(i) Krzemian magnezusubstancje przeciwzbrylające
(ii) Trikrzemian magnezu
E 553bTalksubstancja do stosowania na powierzchnię, substancja wypełniająca, stabilizator, nośnik
E 554Krzemian glinowo-sodowysubstancja przeciwzbrylająca
E 555Krzemian glinowo-potasowysubstancja przeciwzbrylająca
E 556Krzemian glinowo-wapniowysubstancja przeciwzbrylająca
E 558Bentonitsubstancja klarująca, nośnik
E 559Krzemian glinunośnik, substancja przeciwzbrylająca
E 570Kwasy tłuszczowesubstancja przeciwpianotwórcza, nośnik
E 575Lakton kwasu glukonowegoregulator kwasowości, substancja spulchniająca
E 577Glukonian potasunośnik
E 578Glukonian wapniastabilizator, substancja wiążąca
E 579Glukonian żelazawystabilizator
E 585Mleczan żelazawystabilizator
E 620Kwas glutaminowysubstancja wzmacniająca smak i zapach
E 621Glutaminian sodusubstancja wzmacniająca smak i zapach
E 622Glutaminian potasusubstancja wzmacniająca smak i zapach
E 623Diglutaminian wapniasubstancja wzmacniająca smak i zapach
E 624Glutaminian monoamonowysubstancja wzmacniająca smak i zapach
E 625Diglutaminian magnezusubstancja wzmacniająca smak i zapach
E 626Kwas guanylowysubstancja wzmacniająca smak i zapach
E 627Guanylan disodowysubstancja wzmacniająca smak i zapach
E 628Guanylan dipotasowysubstancja wzmacniająca smak i zapach
E 629Guanylan wapniasubstancja wzmacniająca smak i zapach
E 630Kwas inozynowysubstancja wzmacniająca smak i zapach
E 631Inozynian disodowysubstancja wzmacniająca smak i zapach
E 632Inozynian dipotasowysubstancja wzmacniająca smak i zapach
E 633Inozynian wapniasubstancja wzmacniająca smak i zapach
E 634Rybonukleotydy wapniasubstancja wzmacniająca smak i zapach
E 635Rybonukleotydy disodowe (guanylan disodowy + inozynian disodowy)substancja wzmacniająca smak i zapach
E 640Glicyna i jej sól sodowanośnik
E 900aDimetylopolisiloksansubstancja przeciwpianotwórcza, nośnik
E 901Wosk pszczeli biały i żółtystabilizator, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię
E 902Wosk candelillastabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię
E 903Wosk carnaubastabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię
E 904Szelaksubstancja do stosowania na powierzchnię
E 905Wosk mikrokrystalicznysubstancja do stosowania na powierzchnię
E 938Argongaz do pakowania
E 939Helgaz do pakowania
E 941Azotgaz do pakowania
E 942Podtlenek azotugaz nośny
E 948Tlengaz do pakowania
E 950Acesulfam-Ksubstancja słodząca
E 951Aspartamsubstancja słodząca
E 952Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowasubstancja słodząca
E 953Izomaltsubstancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca
E 954Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowasubstancja słodząca
E 957Taumatynasubstancja słodząca
E 959Neohesperydyna DCsubstancja słodząca
E 965Maltitolsubstancja słodząca,
(i) Maltitolnośnik, substancja
(ii) Syrop maltitolowywypełniająca
E 966Laktitolsubstancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca
E 967Ksylitolsubstancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca
E 999Ekstrakty Quillaiasubstancja pianotwórcza
E 1105Lizozymsubstancja konserwująca
E 1200Spolimeryzowana glukoza (polidekstroza)substancja wypełniająca, nośnik, substancja utrzymująca wilgotność
E 1201Poliwinylopirolidonsubstancja klarująca, nośnik, substancja wypełniająca
E 1202Poliwinylopolipirolidonnośnik, substancja wypełniająca
E 1404Skrobia utlenionaskrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1410Fosforan monoskrobiowyskrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1412Fosforan diskrobiowyskrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1413Fosforowany fosforan diskrobiowyskrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1414Acetylowany fosforan diskrobiowyskrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1420Skrobia acetylowanaskrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1422Acetylowany adypinian diskrobiowyskrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1440Hydroksypropyloskrobiaskrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1442Hydroksypropylofosforan diskrobiowyskrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1450Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowegoskrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1451Acetylowana skrobia utlenionaskrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1504Octan etylurozpuszczalnik ekstrakcyjny, nośnik
E 1505Cytrynian trietylowysubstancja pianotwórcza, nośnik
E 1517Diacetynanośnik
E 1518Trioctan glicerolu (triacetyna)nośnik, stabilizator
E 1520Glikol 1,2-propylenowynośnik
-Glikol polietylenowy 6000nośnik
-Chlorowodorek chininysubstancja wzmacniająca smak (zgorzkniająca)

Popularne posty z tego bloga

NAUKOWCY: ODCHUDZA W DWIE GODZINY PO ZAŻYCIU Nowe odkrycie prof. Meyera dowodzi, że można równocześnie pozbyć się nadwagi i wysokiego cholesterolu. Naukowcy donoszą, wystarczy wziąć jedną by stracić 2,5 kg. Profesor Adrian Meyer udowodnił testami medycznymi, że już po 120 minutach rozbija tkankę tłuszczową. Jednocześnie odrywa warstwy cholesterolu, który odpada od tętnic. Dzięki temu, w tym samym czasie odchudza i niweluje wszystkie najważniejsze skutki zdrowotne nadwagi: wysoki cholesterol, nadmiar cukru i zaburzenia metabolizmu. Prof. Meyer z Ohio College stworzył superszybką i w 100% naturalną formułę odchudzajacą. W środowisku naukowym – od genetyków, przez środowiska medyczne i akademickie – wszyscy uznają, że jest to naukowy przełom w walce z otyłością. Potwierdzony niezależnymi testami empirycznymi, badaniami chemicznymi i badaniami klinicznymi.. Tylko w USA i Japonii formułę profesora przetestowało już 9000 ludzi. Ankiety i wywiady konsumenckie potwierdziły, że

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor?

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor? Ombre, cynamonowe odcienie rudego, niebieskie włosy… Okazuje się, że wybór odpowiedniego koloru wcale nie jest taki prosty. Zobacz, który odcień sprawdzi się u Ciebie i poznaj sekrety udanej koloryzacji włosów. AGNIESZKA OLSZEWSZKA-CZUMA   2014-11-20 fot. shutterstock.com Różne odcienie blondu Witaj w świecie rasowych blondynek. Modne odcienie przechodzą od koloru szampana do delikatnego brązu. 1. Jasne włosy „Taki odcień blondu jest idealny dla kobiet o łagodnych rysach twarzy i jasnej karnacji. Ważne, żeby między włosami a cerą nie było wyraźnego kontrastu” – mówi Sebastian Machocki, ekspert od koloryzacji i stylista fryzur. Twoja ściąga Jeżeli jesteś naturalną blondynką, wybierz chłodny odcień jasnego blondu jako bazę, a od nasady włosów po ich końce, naprzemiennymi cienkimi i grubszymi pasmami, nałóż kolor jasnej wanilii. Pamiętaj, żeby zostawić u nasady 2-3-mm odrost. To sprawi, że Twoja fryzura nabierze objętości i da
JAK ŁAGODZIĆ SKUTKI AZS Egzema, skaza białkowa, astma skóry czy świerzbiączka to nazwy dotyczące jednej jednostki chorobowej – atopowego zapalenia skóry, czyli AZS. Nie ma jeszcze na nie leku, ale trafne rozpoznanie i konsekwentna pielęgnacja ciała może znacząco złagodzić objawy choroby AZS dotyka kilka procent dorosłych i aż 10-20 proc. dzieci. Pojawia się najczęściej u noworodków lub między 6 a 7 rokiem życia dziecka. Jest chorobą przewlekłą o cyklicznym charakterze – okresowo występuje zaostrzenie objawów, po czym w dużej mierze ustępują. Główną przyczyną jest nieprawidłowe funkcjonowanie bariery ochronnej skóry, co sprawia, że substancje drażniące przenikają do jej wnętrza. Atopowe Zapalenie Skóry (AZS) - przyczyny choroby AZS najczęściej atakuje dzieci, ponieważ ich skóra jest wyjątkowo wrażliwa, jednak konkretne przyczyny choroby nie są do końca poznane. Udało się jednak wyróżnić czynniki, które wpływają na pojawienie się lub spotęgowanie objawów, czyli: genet