Przejdź do głównej zawartości

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) - ważny podczas ciąży. Funkcje i źródła DHA

Suplementy z kwasem dokozaheksaenowym zalecane są głównie kobietom w ciąży
Suplementy z kwasem dokozaheksaenowym zalecane są głównie kobietom w ciąży (PhotoHota / iStock)
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i niemowląt. Należy do grupy kwasów omega-3. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) występuje przede wszystkim w tłustych rybach morskich.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA): co to jest?

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) to związek chemiczny należący do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3. To jeden z tak zwanych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), czyli egzogennych kwasów tłuszczowych, których organizm nie wytwarza sam, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. W grupie NNKT znajdują się kwasy omega-3alfa-linolenowy (ALA), wspomniany już dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA), a także należący do kwasów omega-6 kwas linolowy (LA) i arachidonowy (AA). DHA jest potrzebny do prawidłowego rozwoju organizmu, przede wszystkim w okresie płodowym oraz niemowlęcym. O zawartość odpowiedniej ilości kwasu dokozaheksaenowego w diecie powinny dbać szczególnie kobiety w ciąży.
Więcej o kwasach omega i o tym, że w nadmiarze są szkodliwe, przeczytasz w artykule Kwasy omega-3 i omega-6 są zdrowe, ale tylko we właściwych proporcjach, czyli o potędze równowagi.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA): kto potrzebuje go najbardziej?

Spożywanie odpowiednio wysokich dawek DHA jest szczególnie ważne w ciąży. Kobiety ciężarne powinny jeść produkty bogate w DHA (przede wszystkim ryby), a także przyjmować suplementy DHA. Jeśli w diecie przyszłych mam są ryby, suplementacja powinna wynosić około 200 mg DHA dziennie. Jeżeli nie, trzeba rozważyć przyjmowanie większej dawki suplementu, od 400 do 600 mg na dobę. Kwas dokozaheksaenowy wpływa pozytywnie na rozwój ośrodkowego układu nerwowego płodu.
Kwasu dokozaheksaenowego szczególnie potrzebują również niemowlęta. DHA jest zawarty w mleku matki - dzieci, które są karmione piersią, nie powinny spożywać dodatkowo suplementów z DHA. Jednak w przypadku niemowląt, które nie są karmione piersią, należy zastanowić się nad suplementowaniem DHA poprzez mleko modyfikowane. Dlaczego? Pierwszy rok życia dziecka jest jednym z najważniejszych etapów rozwoju ośrodkowego układu nerwowego. Suplementacja DHA wpływa korzystnie na ostrość widzenia, zdolności poznawcze, rozwój psychoruchowy oraz fizyczny. Obniża również częstość infekcji.
Dzieci do 3. roku życia powinny przyjmować od 150 do 200 mg kwasów omega-3 na dobę. Jeżeli dziecko nie je ryb regularnie, kwasy omega-3 powinny być podawane w postaci suplementów. U dzieci, które zażywają odpowiednie ilości DHA, odnotowuje się mniej infekcji dróg oddechowych.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA): jakim chorobom zapobiega?

Wiadomo na pewno, że DHA pomaga obniżyć poziom trójglicerydów we krwi. Tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca. Zbyt mało kwasu dokozaheksaenowego sprawia, że w mózgu zmniejsza się stężenie serotoniny, dlatego istnieją podejrzenia, że niedobór DHA sprzyja wystąpieniu depresjiADHD czy choroby AlzheimeraNie wykonano jednak tylu badań, by uznać te doniesienia za pewnik. Naukowcy przypuszczają, że niedobór DHA podwyższa ryzyko pojawienia się zaburzeń psychicznych, chorób układu krążenia i nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA): gdzie go szukać?

Gdzie, czyli w jakich produktach znajduje się kwas dokozaheksaenowy? DHA można przyjmować zarówno z naturalnym pożywieniem, jak i z suplementami diety. Suplementy z DHA robione są przede wszystkim z oleju z ryb morskich. Szczególnie bogate w kwas dokozaheksaenowy są:
  • tłuste ryby morskie (śledź, tuńczyk, łosoś, makrela, sardynki, anchois, halibut),
  • olej rybi,
  • owoce morza,
  • algi.
Niestety, trudno dziś o ryby morskie, które nie byłyby zanieczyszczone rtęcią, ołowiem czy dioksynami. Należy więc kupować ryby z zaufanego źródła, a jeśli takich nie ma, zdecydować się na suplementację (mowa tu przede wszystkim o kobietach w ciąży).

Popularne posty z tego bloga

NAUKOWCY: ODCHUDZA W DWIE GODZINY PO ZAŻYCIU Nowe odkrycie prof. Meyera dowodzi, że można równocześnie pozbyć się nadwagi i wysokiego cholesterolu. Naukowcy donoszą, wystarczy wziąć jedną by stracić 2,5 kg. Profesor Adrian Meyer udowodnił testami medycznymi, że już po 120 minutach rozbija tkankę tłuszczową. Jednocześnie odrywa warstwy cholesterolu, który odpada od tętnic. Dzięki temu, w tym samym czasie odchudza i niweluje wszystkie najważniejsze skutki zdrowotne nadwagi: wysoki cholesterol, nadmiar cukru i zaburzenia metabolizmu. Prof. Meyer z Ohio College stworzył superszybką i w 100% naturalną formułę odchudzajacą. W środowisku naukowym – od genetyków, przez środowiska medyczne i akademickie – wszyscy uznają, że jest to naukowy przełom w walce z otyłością. Potwierdzony niezależnymi testami empirycznymi, badaniami chemicznymi i badaniami klinicznymi.. Tylko w USA i Japonii formułę profesora przetestowało już 9000 ludzi. Ankiety i wywiady konsumenckie potwierdziły, że...
Tajemnicza chmura w kształcie UFO pojawiła się w piątkowy wieczór na niebie w Szwecji. Niesamowite zjawisko mogli obserwować turyści w ośrodku narciarskim na północy kraju. Niesamowite chmury nad ośrodkiem narciarskim w Szwecji / Mimmi Dahlstrom / FORUM Jak informuje "Daily Mail", turyści byli oszołomieni tym, co zobaczyli ponad szczytami gór. Zjawisko było widoczne głównie na niebie nad ośrodkiem Duved w Szwecji. Narciarze zatrzymywali się na stoku, by uwiecznić chmurę na zdjęciach. Chmury soczewkowe występują głównie w pobliżu masywów górskich. Powstają podczas przepływu mas powietrza o stabilnej wilgotności. Unoszą się na niebie jako fale nieruchomych, stojących chmur. Obserwując je, można odnieść nieodparte wrażenie, że podziwia się wiszące kosmiczne statki. Eksperci twierdzą, że był to tzw. chmura soczewkowa (altocumulus lenticularis), która swoim kształtem przypomina UFO. Okazuje się jednak, że tego rodzaju chmury są  niebezpieczne dla samolotów...
Norweska firma Sway zaprojektowała i zbuduje największą na świecie turbinę wiatrową. Będzie ona miała moc 10 MW – poformował portal energii odnawialnej Cleantechnica. Największe obecnie seryjnie produkowane turbiny wiatrowe mają moc 5 MW i są instalowane na farmach wiatrowych w USA. Średnia moc dużej turbiny wiatrowej to 2,5 MW. Jednak, im większa turbina, tym bardziej spada koszt pozyskiwania z niej megawata energii – pisze Cleantechnica. Większość wielkich turbin instaluje się jako wyniesione, na szelfie morskim, aby uniknąć problemów wynikających z ograniczeń bezpieczeństwa.  Turbina zaprojektowana przez Sway jest rzeczywiście wielka - ma 162,46 m wysokości, a długość łopat wirnika wynosi 145,5 m. Norweska firma projektowała ją od 2004 roku, wspólnie z państwowym koncernem Enova i brytyjską firmą Clipper Marine.  Posiada ona automatyczny mechanizm zmiany kierunku obrotu łopat w momencie zmiany kierunku wiatru. Może też wytrzymać wiatry sztormowe i hur...