Przejdź do głównej zawartości

Jaka dieta, taka twarz. Wygląd twojej twarzy zdradzi, czego jesz za dużo


Czy wiesz, że od nadmiaru produktów mlecznych możesz się dorobić cieni pod oczami, a od zamiłowania do słodyczy zmarszczek pod oczami? Tak przynajmniej twierdzi Nigma Talib, ekspertka od pielęgnacji skóry i naturoterapii, u której porad zasięgają m. in. aktorka Sienna Miller czy makijażystka gwiazd Charlotte Tilbury.
W ciągu ostatnich 10 lat Nigma przebadała tysiące pacjentów, co ugruntowało ją w przekonaniu, że to, co jemy, ma fundamentalne znaczenie dla sposobu, w jaki starzeje się twarz. W swojej książce „Reverse The Signs Of Ageing: The Revolutionary Inside – Out Plan To Glowing, Youthful Skin” wyróżnia typy twarzy charakterystyczne dla efektów wywołanych przez cukier, nabiał, alkohol czy gluten. U osób wrażliwych na nie ich nadmiarowe spożycie produkty te naznaczają skórę twarzy w specyficzny dla siebie sposób: krostkami, obrzękiem, zmianą kolorytu skóry, przedwczesnymi zmarszczkami.
Jak twierdzi, wystarczy jej jeden rzut oka na nowego klienta, aby wiedzieć, jaki typ żywności spożywa w nadmiarze. Jak twierdzi, niektórym wprost maluje się na twarzy, że dietą robią sobie krzywdę.
Nigma nie jest prowodyrką sposobu myślenia opartego na szukaniu na twarzy symptomów dysfunkcji narządów ciała. Już w medycynie starożytnej łączono różne obszary twarzy z konkretnymi organami – podobnie jak w refleksologii podporządkowywano je różnym częściom stopy.


Twarz amatorek wina

Typowe objawy: Zmarszczki lub zaczerwienienie między oczami, opadające powieki, rozszerzone pory, odwodniona skóra, czerwone policzki i nos, głębokie bruzdy nosowo – wargowe.
Twarz amatorek winaTwarz amatorek wina grafika Zdrowie.gazeta.pl; Shutterstock
Nigma Talib o tym typie twarzy mówi, że jest charakterystyczny dla amatorek wina. A to dlatego, że jej cechy często obserwuje u kobiet lubiących wypić kieliszek czy dwa w większość wieczorów tygodnia. W rzeczywistości taki sam efekt uzyskamy przy spożywaniu każdego innego rodzaju alkoholu. Alkohol odwadnia skórę, co uwidacznia zmarszczki i zagłębienia w skórze. Dodające lat bruzdy biegnące od kącików ust do nosa za jego sprawą pogłębiają się – twierdzi ekspertka. „Wygładziłyby się, gdybyś tylko odstawiła alkohol, a twoja skóra mogłaby się ponownie nawodnić” – przekonuje.
Alkohol zawiera sporo cukru, który uszkadza kolagen, czyli białko odpowiedzialne za utrzymanie elastyczności skóry. Ponadto, zdaniem Nigmy, jego konsumpcja prowadzi do rozszerzania porów i opadania powiek.
Według starożytnych koncepcji mapowania twarzy przestrzeń między oczami jest związana z wątrobą. „Obserwuję, że kobiety, których wątroba jest obciążona przetwarzaniem alkoholu, mają tendencję do głębokich bruzd albo zaczerwień między brwiami. Alkohol hamuje działanie enzymu, z pomocą którego organizm przeciwdziała procesom zapalnym niszczącym skórę. Z tego względu kilka kieliszków wina może wystarczyć, by proces zapalny uwidocznił się w postaci zaczerwienionych policzków czy nosa.
Co radzi Nigma posiadaczkom tego rodzaju twarzy? Zrobić sobie 3 – tygodniową przerwę od alkoholu (tyle czasu pozwoli organizmowi wrócić do równowagi), a następnie zmniejszyć konsumpcję alkoholu do sporadycznej. Radzi także, aby wybierać wina o niższej zawartości cukru, tj. Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Merlot i Pinot Noir.

Twarz cukrowa

Typowe objawy: Zmarszczki pod oczami i na czole, cienka skóra o szarym zabarwieniu, krostki na całej twarzy, zmizerniały wygląd.
Twarz cukrowaTwarz cukrowa grafika Zdrowie.gazeta.pl; Shutterstock
Jeśli twoja dieta obfituje w węglowodany proste, np. w postaci ciastek, słodyczy, ale też białego chleba, ryżu, twoja skóra może mieć problemy z zachowaniem młodego wyglądu. Produkty te odpowiadają za szybki wzrost poziomu glukozy we krwi i równie szybki jej spadek. W wyniku procesu glikacji nadmiar glukozy przyczepia się do kolagenu i elastyny, oblepia je i karmelizuje, sprawiając, że z natury sprężyste włókna tracą elastyczność i twardnieją. Skóra staje się cienka, krucha i ma tendencje do pękania. Powstają przedwczesne zmarszczki: zwłaszcza pod oczami, gdzie skóra jest najbardziej delikatna, a utrata kolagenu najbardziej widoczna.
Zgodnie z mapowaniem twarzy, czoło jest związane z procesami trawiennymi. „Cukrowa twarz” może więc objawiać się w postaci plamek lub zmarszczek na czole. Ponadto, nadmiar cukru uszkadza również dystrybucję tłuszczu w organizmie, może to prowadzić do utraty tkanki tłuszczowej odpowiedzialnej za pulchność z twarzy – twierdzi Nigma Talib. Twarze miłośników słodkich smaków mogą sprawiać wrażenie zmizerniałych czy wychudzonych.
Dla jelit nadmiar cukru może być naprawdę uciążliwy – zaznacza ekspertka. Zaburza on delikatną równowagę bakteryjną, co może skutkować pojawieniem się wyprysków na twarzy, ramionach i klatce piersiowej – mówi. Nawet jeśli nadmiar glukozy nie daje u ciebie objawów w postaci krostek, to najprawdopodobniej twoja skóra jest blada i ziemista – dodaje. To za sprawą podwyższenia poziomu insuliny, hormonu, który może stymulować wytwarzanie kortyzolu, zwanego także hormonem stresu.
Ograniczenie przyjmowania cukrów prostych może dać natychmiastowy i długotrwały efekt widoczny na twarzy. Dla lepszych rezultatów zaleca się całkowite wyeliminowanie cukru z diety: słodyczy, ciastek, napojów owocowych, przetworzonych produktów zbożowych. Nawet jeśli zmniejszyć spożycie cukru o połowę, zauważysz poprawę na swojej cerze.


Twarz nabiałowa

Typowe objawy: Ciemne worki i cienie pod oczami, obrzęknięte powieki, małe białe plamki i grudki na brodzie
Twarz nabiałowaTwarz nabiałowa grafika Zdrowie.gazeta.pl; Shutterstock
Wszystkie powyższe znaki mogą dowodzić, że twój organizm ma problemy ze strawieniem produktów mlecznych tj. ser, jogurt czy śmietana. Laktoza zawarta w mleku – to na nią część z nas ma nietolerancję. Może się ona pojawić wraz z upływem lat, gdyż wraz z wiekiem tracimy enzymy pozwalające skutecznie ją strawić. Możesz rozpoznać nietolerancję po odbijaniu się albo lekkim mdłościom po wypiciu mleka – mówi Nigma. Czasem jednak nietolerancja nie daje żadnych odczuwalnych objawów – zaznacza.
U osób źle trawiących nabiał ekspertka obserwuje najczęściej spuchnięte powieki, worki pod oczami i cienie. Co więcej, mleko, które spożywamy, może zawierać ponad 20 hormonów i środków chemicznych – przestrzega. Część pochodzenia naturalnego, część - z antybiotyków, środków przeciwgrzybicznych czy przeciwbólowych, którymi karmione są krowy. Wprowadzenie ich do organizmu może skutkować rozchwianiem równowagi hormonalnej – dotyczy to zwłaszcza hormonów płciowych: estrogenu i progesteronu. Nadmierny wzrost komórek z kolei może prowadzić do zatykania porów.
„Grudki mleczne” mają tendencję do występowania w okolicach brody. Pokrywa się to z koncepcjami starożytnych medyków, którzy wierzyli, że broda jest połączona z narządami płciowymi. To, zdaniem Nigmy Talib, tłumaczy dlaczego hormonozależne plamki zazwyczaj pojawiają się na brodzie.
Jeśli podejrzewasz, że sposób starzenia się twojej twarzy jest związany ze spożywaniem nabiału, Nigma zaleca wyłączyć wszystkie produkty mleczne z diety na 3 tygodnie i sprawdzić, co się będzie działo z cerą. Efekt może być uderzający – przekonuje.

Twarz glutenowa

Typowe objawy: Opuchnięte czerwone policzki, ciemne plamy pigmentowe lub krostki na brodzie
Twarz glutenowaTwarz glutenowa grafika Zdrowie.gazeta.pl
Gluten jest pożywnym białkiem pochodzenia roślinnego występującym w pszenicy, jęczmieniu, życie czy owsie. Ze względu na to, że u niektórych osób wywołuje alergię i nieprzyjemne objawy w postaci m. in. silnych bólów brzucha, wzdęć, biegunek, stał się ostatnimi czasy przedmiotem licznych ataków, a dieta bezglutenowa zyskała na popularności. Część osób twierdzi nawet, że gluten w mniejszym lub większym stopniu szkodzi nam wszystkim, choć lekarze nie podtrzymują tego stanowiska. W przypadku osób z prawdziwą nietolerancją na gluten, których jest stosunkowo niewiele, białko to rzeczywiście szkodzi. Skłania organizm do atakowania samego siebie. Za jego sprawą wytwarzane są przeciwciała uszkadzające kosmki jelitowe.
U osób po prostu wrażliwych na gluten może powodować wzdęcia i obrzęki. A na twarzy? Ciemne plamki pigmentowe na brodzie.
„Niektóre osoby cierpiące z powodu trądziku różowatego (przyp. red. przewlekłej zapalnej choroby skóry twarzy objawiającej się zaczerwienieniem, pajączkami oraz krostkami wiązanej m. in. z zaburzeniami hormonalnymi) zauważają poprawę po odstawieniu produktów zawierających gluten” - twierdzi Nigma Talib.
Jej zalecenia dla osób o tym typie twarzy: odstaw gluten (m. in. produkty z mąki pszennej, żytniej: chleb, płatki, makarony, ciastka, a także znaczną część kasz), pij więcej wody, spożywaj więcej produktów zawierających błonnik. Obrzęk powinien ustąpić, uwidoczniając kości policzkowe, a odcień skóry się znormalizować - przekonuje.


Ile to "zbyt dużo"? To zależy od osoby

„Problemy z trawieniem pewnych pokarmów, nierozpoznane nietolerancje lub nadmierne spożycie czegoś, co w mniejszych ilościach byłoby normalnie strawione może powodować całą lawinę chemicznych i hormonalnych zmian, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu i stają się widoczne na twarzy” – mówi Nigma. Jej zdaniem, to która grupa produktów nam nie służy można poznać po tym, która część twarzy jest najbardziej dotknięta zmianami: czoło, policzki, broda czy oczy.
Nigma Talib nie daje uniwersalnych zaleceń wszystkim kobietom, a każdy przypadek rozpatruje indywidualnie.
„Twoja najlepsza przyjaciółka np. może być w stanie wypić litry mleka i nie mieć z tego powodu żadnych skutków ubocznych, podczas gdy w twoim przypadku już odrobina masła może prowadzić do katastrofy” - zaznacza. „„W przypadku części osób już jeden dzień na pszenicy: płatkach zbożowych na śniadanie, kanapce na obiad i makaronie na kolację, wystarczy, by spowodować obrzęki. U części kilka kieliszków wina objawi się zagłębieniami między wargami a nosem, a u innych plasterek sera – cieniami pod oczami” – mówi.
„Jeśli uda nam się zidentyfikować szkodzące nam produkty, możemy wyeliminować je z diety lub choć zmniejszyć ich spożycie, a dzięki temu spowolnić procesy starzenia” – przekonuje.

Popularne posty z tego bloga

NAUKOWCY: ODCHUDZA W DWIE GODZINY PO ZAŻYCIU Nowe odkrycie prof. Meyera dowodzi, że można równocześnie pozbyć się nadwagi i wysokiego cholesterolu. Naukowcy donoszą, wystarczy wziąć jedną by stracić 2,5 kg. Profesor Adrian Meyer udowodnił testami medycznymi, że już po 120 minutach rozbija tkankę tłuszczową. Jednocześnie odrywa warstwy cholesterolu, który odpada od tętnic. Dzięki temu, w tym samym czasie odchudza i niweluje wszystkie najważniejsze skutki zdrowotne nadwagi: wysoki cholesterol, nadmiar cukru i zaburzenia metabolizmu. Prof. Meyer z Ohio College stworzył superszybką i w 100% naturalną formułę odchudzajacą. W środowisku naukowym – od genetyków, przez środowiska medyczne i akademickie – wszyscy uznają, że jest to naukowy przełom w walce z otyłością. Potwierdzony niezależnymi testami empirycznymi, badaniami chemicznymi i badaniami klinicznymi.. Tylko w USA i Japonii formułę profesora przetestowało już 9000 ludzi. Ankiety i wywiady konsumenckie potwierdziły, że

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor?

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor? Ombre, cynamonowe odcienie rudego, niebieskie włosy… Okazuje się, że wybór odpowiedniego koloru wcale nie jest taki prosty. Zobacz, który odcień sprawdzi się u Ciebie i poznaj sekrety udanej koloryzacji włosów. AGNIESZKA OLSZEWSZKA-CZUMA   2014-11-20 fot. shutterstock.com Różne odcienie blondu Witaj w świecie rasowych blondynek. Modne odcienie przechodzą od koloru szampana do delikatnego brązu. 1. Jasne włosy „Taki odcień blondu jest idealny dla kobiet o łagodnych rysach twarzy i jasnej karnacji. Ważne, żeby między włosami a cerą nie było wyraźnego kontrastu” – mówi Sebastian Machocki, ekspert od koloryzacji i stylista fryzur. Twoja ściąga Jeżeli jesteś naturalną blondynką, wybierz chłodny odcień jasnego blondu jako bazę, a od nasady włosów po ich końce, naprzemiennymi cienkimi i grubszymi pasmami, nałóż kolor jasnej wanilii. Pamiętaj, żeby zostawić u nasady 2-3-mm odrost. To sprawi, że Twoja fryzura nabierze objętości i da
JAK ŁAGODZIĆ SKUTKI AZS Egzema, skaza białkowa, astma skóry czy świerzbiączka to nazwy dotyczące jednej jednostki chorobowej – atopowego zapalenia skóry, czyli AZS. Nie ma jeszcze na nie leku, ale trafne rozpoznanie i konsekwentna pielęgnacja ciała może znacząco złagodzić objawy choroby AZS dotyka kilka procent dorosłych i aż 10-20 proc. dzieci. Pojawia się najczęściej u noworodków lub między 6 a 7 rokiem życia dziecka. Jest chorobą przewlekłą o cyklicznym charakterze – okresowo występuje zaostrzenie objawów, po czym w dużej mierze ustępują. Główną przyczyną jest nieprawidłowe funkcjonowanie bariery ochronnej skóry, co sprawia, że substancje drażniące przenikają do jej wnętrza. Atopowe Zapalenie Skóry (AZS) - przyczyny choroby AZS najczęściej atakuje dzieci, ponieważ ich skóra jest wyjątkowo wrażliwa, jednak konkretne przyczyny choroby nie są do końca poznane. Udało się jednak wyróżnić czynniki, które wpływają na pojawienie się lub spotęgowanie objawów, czyli: genet