Przejdź do głównej zawartości

Wrzody żołądka i dwunastnicy – leczenie


Konieczne jest też zaprzestanie palenia papierosów, ponieważ tytoń osłabia działanie antybiotyków i bardzo utrudnia proces gojenia się wrzodów. Palacze narażają się również na większe ryzyko nawrotu choroby wrzodowej. Niektórzy lekarze mówią, że jeśli pacjent chce palić podczas kuracji, to niech jej w ogóle nie zaczyna, bo nie ma to sensu. Używając porównania, byłaby to próba ruszenia samochodem przy jednoczesnym naciskaniu pedału gazu i hamulca.Za chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy odpowiedzialne są, w zdecydowanej większości przypadków, bakterie Helicobacter pylori. Współczesne antybiotyki skutecznie przeciwdziałają zakażeniu, a leki pomagają zmniejszyć wydzielanie kwasu solnego i przyspieszają gojenie się wrzodów. Jeśli główną przyczyną ubytków w błonie śluzowej stało się nadużywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, należy je, jeśli to możliwe, odstawić, ewentualnie zastąpić środkami łagodniejszymi (np. paracetamolem).
Istotną sprawą w trakcie leczenia wrzodów jest zminimalizowanie stresu. Jeśli chcemy szybko wrócić do zdrowia, powinniśmy zadbać o siebie, zrelaksować się, odpocząć. Pomóc może słuchanie przyjemnej muzyki, proste ćwiczenia oddechowe, wdychanie kojących zapachów, masaż, spokojny spacer. W międzyczasie pić można napary z rumianku czy melisy – działają uspokajająco. Rozładowanie stresu przyspieszy proces gojenia się wrzodów i zmniejszy ból. Szczególnie ważne jest spożywanie posiłków w dobrym humorze, bez pośpiechu czy zdenerwowania.

Dieta sprzyjająca leczeniu wrzodów

W trakcie kuracji farmakologicznej można sobie dodatkowo pomóc, przestrzegając zasad lekkostrawnej diety, która nie podrażnia żołądka, a dostarcza niezbędnych składników pokarmowych. Odpowiednie jedzenie może złagodzić dyskomfort, ponieważ w wyniku trawienia pokarmu zobojętniany jest kwas żołądkowy. Należy więc posilać się często, nawet co 2-3 godziny, o mniej więcej stałych porach, spożywając niezbyt duże porcje. Zwłaszcza ostatni posiłek przed snem powinien być dość lekki.
Wiadomo, że spożywanie pewnych pokarmów sprzyja pojawieniu się wrzodów trawiennych, jeśli więc obserwujemy u siebie któryś z objawów choroby, np. męczy nas zgaga, odbijanie, odczuwamy ból po lub przed jedzeniem, powinniśmy zawczasu usunąć z jadłospisu pewne pokarmy.


tłuste oraz ciężkostrawne potrawy;
Wyklucz z jadłospisu

  • dania smażone, wędzone, mocno słone;
  • pikantne przyprawy;
  • słodycze, ciastka z kremem czy czekoladą;
  • produkty pełnoziarniste, otręby;
  • kwaśne, twarde owoce, wzdymające warzywa, suche nasiona roślin strączkowych;
  • kawę i mocną herbatę, coca-colę i gazowane napoje, alkohol.
Co natomiast może jeść osoba cierpiąca na wrzody trawienne? Oczywiście pokarmy łatwostrawne, nie nasilające bólu czy innych objawów choroby, za to dające możliwość zmniejszenia ilości przyjmowanych leków doraźnych. Posiłki powinny mieć odpowiednią temperaturę (ani prosto z lodówki, ani prosto z pieca), aby nie podrażniały żołądka. Pokarm najlepiej rozdrobnić czy zmielić, by nie wymagał mocnego gryzienia.

Zalecane produkty

  • chude mięso oraz chude gatunki ryb – wyłącznie gotowane lub duszone czy pieczone beztłuszczowo, delikatnie przyprawione;
  • czerstwe, pszenne pieczywo, biały ryż, kaszka manna i inne drobne kasze, drobne makarony (np. makaron w kształcie ryżu), płatki owsiane;
  • chude jogurty, twarożki, słodka śmietanka, jajka na miękko;
  • masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy;
  • gotowane, przetarte owoce (tylko dojrzałe, niekwaśne);
  • ugotowane, delikatne warzywa, łagodne zupy;
  • mało słodkie kisiele, budynie, galaretki, musy;
  • miód – polecany jest miód akacjowy, który działa osłonowo na żołądek;
  • warto dodawać do potraw łagodne przyprawy takie jak: koperek, kminek, anyż, kolendra, kurkuma, lubczyk, rozmaryn, tymianek, estragon.
Wśród produktów zalecanych wrzodowcom znajduje się często mleko, jednak okazuje się, że na dłuższą metę nie stanowi ono dobrego rozwiązania. Owszem, na chwilę łagodzi ból, ale z czasem wzmaga wydzielanie kwasu solnego. Picie dużych ilości mleka w połączeniu z długotrwałym przyjmowaniem leków zobojętniających kwasy, może doprowadzić do tzw. zespołu mlekowo-alkalicznego, który objawia się bólami głowy, nudnościami, sennością, ogólnym osłabieniem. Konieczna jest wtedy natychmiastowa pomoc lekarska.

Napoje zalecane podczas leczenia wrzodów trawiennych

Płyny przyjmować należy w odpowiedniej ilości – ok. 2 l dziennie. Jednak nie zaleca się picia zbyt dużo w trakcie posiłku, najlepiej pomiędzy nimi. Najodpowiedniejsze napoje to:
  • na pierwszym miejscu oczywiście czysta woda, niegazowana, może być nisko mineralizowana;
  • słaba kawa zbożowa, Inka, słaba herbata;
  • łagodne kompoty, rozcieńczone soki z niekwaśnych owoców;
  • soki z surowych warzyw: z ziemniaka oraz z białej kapusty; mają one właściwości lecznicze, bardzo pomagają w gojeniu się wrzodów;
  • sok z marchewki (w razie potrzeby należy rozcieńczyć) – zawiera witaminę A, wspomagającą gojenie się śluzówki;
  • herbatka z nagietka lekarskiego – posiada właściwości ochronne i gojące błonę śluzową;
  • herbatka rumiankowa – działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie, uspokaja;
  • herbata miętowa – doskonały środek na trawienie, łagodzi ból towarzyszący chorobie, przyspiesza gojenie wrzodu; nie jest jednak zalecana w przypadku częstej zgagi;
  • herbata z lukrecji – ma działanie przeciwkwasowe, uspokaja wydzielanie się soków żołądkowych, może jednak prowadzić do nadciśnienia, dlatego należy ją pić z rozwagą; lukrecji nie należy stosować jednocześnie z antybiotykami;
  • odwar z siemienia lnianego – sprawdzony sposób w leczeniu wrzodów trawiennych; wystarczy dwie łyżki nasion zalać jedną szklanką zimnej wody, po czym kilka minut gotować, a następnie przecedzić; otrzymany napój ma działanie osłaniające dla ścian żołądka; pić go należy 2-3 razy dziennie po pół szklanki;
  • guma guar – czyli rozpuszczalne w wodzie włókno, które tworzy powłokę ochronną w żołądku; mączkę zmieszaną z wodą pić należy kilka minut przed jedzeniem lub w chwilach, gdy męczy zgaga

Popularne posty z tego bloga

NAUKOWCY: ODCHUDZA W DWIE GODZINY PO ZAŻYCIU Nowe odkrycie prof. Meyera dowodzi, że można równocześnie pozbyć się nadwagi i wysokiego cholesterolu. Naukowcy donoszą, wystarczy wziąć jedną by stracić 2,5 kg. Profesor Adrian Meyer udowodnił testami medycznymi, że już po 120 minutach rozbija tkankę tłuszczową. Jednocześnie odrywa warstwy cholesterolu, który odpada od tętnic. Dzięki temu, w tym samym czasie odchudza i niweluje wszystkie najważniejsze skutki zdrowotne nadwagi: wysoki cholesterol, nadmiar cukru i zaburzenia metabolizmu. Prof. Meyer z Ohio College stworzył superszybką i w 100% naturalną formułę odchudzajacą. W środowisku naukowym – od genetyków, przez środowiska medyczne i akademickie – wszyscy uznają, że jest to naukowy przełom w walce z otyłością. Potwierdzony niezależnymi testami empirycznymi, badaniami chemicznymi i badaniami klinicznymi.. Tylko w USA i Japonii formułę profesora przetestowało już 9000 ludzi. Ankiety i wywiady konsumenckie potwierdziły, że

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor?

Farbowanie włosów: jak wybrać kolor? Ombre, cynamonowe odcienie rudego, niebieskie włosy… Okazuje się, że wybór odpowiedniego koloru wcale nie jest taki prosty. Zobacz, który odcień sprawdzi się u Ciebie i poznaj sekrety udanej koloryzacji włosów. AGNIESZKA OLSZEWSZKA-CZUMA   2014-11-20 fot. shutterstock.com Różne odcienie blondu Witaj w świecie rasowych blondynek. Modne odcienie przechodzą od koloru szampana do delikatnego brązu. 1. Jasne włosy „Taki odcień blondu jest idealny dla kobiet o łagodnych rysach twarzy i jasnej karnacji. Ważne, żeby między włosami a cerą nie było wyraźnego kontrastu” – mówi Sebastian Machocki, ekspert od koloryzacji i stylista fryzur. Twoja ściąga Jeżeli jesteś naturalną blondynką, wybierz chłodny odcień jasnego blondu jako bazę, a od nasady włosów po ich końce, naprzemiennymi cienkimi i grubszymi pasmami, nałóż kolor jasnej wanilii. Pamiętaj, żeby zostawić u nasady 2-3-mm odrost. To sprawi, że Twoja fryzura nabierze objętości i da
JAK ŁAGODZIĆ SKUTKI AZS Egzema, skaza białkowa, astma skóry czy świerzbiączka to nazwy dotyczące jednej jednostki chorobowej – atopowego zapalenia skóry, czyli AZS. Nie ma jeszcze na nie leku, ale trafne rozpoznanie i konsekwentna pielęgnacja ciała może znacząco złagodzić objawy choroby AZS dotyka kilka procent dorosłych i aż 10-20 proc. dzieci. Pojawia się najczęściej u noworodków lub między 6 a 7 rokiem życia dziecka. Jest chorobą przewlekłą o cyklicznym charakterze – okresowo występuje zaostrzenie objawów, po czym w dużej mierze ustępują. Główną przyczyną jest nieprawidłowe funkcjonowanie bariery ochronnej skóry, co sprawia, że substancje drażniące przenikają do jej wnętrza. Atopowe Zapalenie Skóry (AZS) - przyczyny choroby AZS najczęściej atakuje dzieci, ponieważ ich skóra jest wyjątkowo wrażliwa, jednak konkretne przyczyny choroby nie są do końca poznane. Udało się jednak wyróżnić czynniki, które wpływają na pojawienie się lub spotęgowanie objawów, czyli: genet